De studio van "The voice of Holland" ligt er verlaten bij

RTL-directeur over "The voice": "Klachten nooit tot bij ons gekomen, we hadden dit willen en moeten weten"

De Nederlandse tv-zender RTL is nooit op de hoogte gebracht van mogelijke wanpraktijken in het tv-programma "The voice of Holland", ook niet als er uitdrukkelijk naar werd gevraagd. Dat zegt programmadirecteur Peter van der Vorst in de talkshow "Beau". "We hebben het vorige zomer nog gevraagd, maar er is niets over gezegd. We hadden dit moeten én willen weten."

Bommetje in showbizzland bij onze noorderburen, vorige week zaterdag. Toen maakte tv-zender RTL bekend dat het meteen zou stoppen met de talentenjacht "The voice of Holland". Ondertussen weten we waarom. De zender had enkele dagen eerder van de programmamakers van "BOOS" een mail gekregen met een aantal getuigenissen van seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de talentenjacht. De reportage zou een week later online komen en de makers vroegen een reactie aan RTL.

"De getuigenissen die wij toen kregen, waren niet zo uitgebreid als die in de reportage, maar het was toen al heftig en misselijkmakend genoeg", reageert programmadirecteur Van der Vorst. "We schrokken enorm en wilden weten of er enige grond van waarheid inzat. Dat heeft zo'n twee dagen geduurd. We hebben contact gehad met coach Ali B., die ontkende dat er een klacht tegen hem was ingediend. Pas vorige week vrijdag - tijdens "The voice" - kregen we via advocaten te horen dat er wél een klacht was. Tegelijk hoorden we dat bandleider Jeroen Rietbergen een dag later met een verklaring zou komen. Toen hebben we beslist dat we moesten stoppen met "The voice"."

Volgens Van der Vorst heeft RTL meteen contact opgenomen met de producenten van de talentenjacht, toen "BOOS" vorige zomer een oproep lanceerde om wantoestanden bij "talentenshows" te melden. "We hebben doorgevraagd, of we iets moesten weten, of er incidenten zijn geweest, daar is niets over gezegd", klinkt het. "Wij hadden dit moeten en willen weten."

Rob Engelaar

Bedenker en lange tijd producent van "The Voice" John de Mol reageerde donderdag op de feiten uit de uitzending. De Mol zei onder meer dat er bij hem één geval bekend was van grensoverschrijdend gedrag. In 2019 kreeg De Mol te horen dat Rietbergen ongepaste berichten heeft gestuurd naar één kandidate. De Mol heeft Rietbergen daarop aangepakt en hij stuurde hem met een waarschuwing naar buiten, zo klonk het. 

Ook daarover is RTL niet ingelicht, zegt Van der Vorst. "Dat had wel moeten gebeuren. Talpa (de producent, red.) heeft dat naar eigen zeggen niet gedaan uit privacyoverwegingen, maar ook zonder het noemen van de naam van het slachtoffer, had dit gedeeld moeten worden met ons. Dan hadden we kunnen doorvragen en consequenties kunnen verbinden aan het gedrag. Hij was bij ons op staande voet ontslagen."

De Mol zei in zijn reactie ook nog dat Jeroen Rietbergen geen machtspositie had binnen de productie, aangezien hij "over niets kon beslissen als bandleider". "Die uitspraak irriteerde mij bijzonder", zegt de RTL-directeur. "De machtspositie is duidelijk. Als bandleider werk je met de kandidaten. Daar moet je zelfs niet over nadenken."

Bekijk hier het fragment waarin Van der Vorst het heeft over de machtspositie van Rietbergen: 

Wat de toekomst voor "The voice of Holland" brengt, is onduidelijk. Het programma zal alleszins niet "op korte termijn" terugkeren. "Het blijft een fantastisch programma, waar heel veel mensen met veel plezier aan hebben meegedaan, maar dat is nu besmeurd."

Meest gelezen