Video toont hardhandige arrestatie van meisje van 14 in Oostende, politie start intern onderzoek

Op sociale media doet een video de ronde waarop te zien is hoe twee inspecteurs van de politie van Oostende een meisje van 14 oppakken. Sommigen menen dat daarbij onnodig veel geweld is gebruikt. De politie van Oostende zegt dat het meisje zich heftig verzette en de agent in het gezicht spuwde. Er komt een intern onderzoek om uit te maken of de reactie van de politie door de beugel kon. 

Op de video is te zien hoe een meisje van 14 zich verzet tegen haar aanhouding door de politie. Daarbij slaat een van de inspecteurs haar met zijn vuist in het gezicht, trekt hij haar mondmasker naar beneden en houdt hij haar een minuut lang op de grond gedrukt. 

Verschillende mensen reageren dat de situatie uit de hand is gelopen en dat de inspecteur onnodig geweld gebruikte bij de aanhouding. De politie van Oostende heeft ondertussen gereageerd op het filmpje, dat rondgaat op sociale media.

"Omdat het hier gaat over een minderjarige kunnen we niets over de inhoud van de zaak kwijt", zegt korpschef Philip Caestecker. "Wat we wel zeker kunnen zeggen, is dat de korte video op de sociale media niet het volledige beeld van de situatie toont. Zonder in detail te gaan, betreft het een interventie die al twee uren voor de beelden gestart was. De video toont dus niet de volledige context."

Het meisje verzette zich heftig en spuwde de agent van dichtbij in het gezicht

Een eerste poging om het meisje op te pakken was blijkbaar mislukt; het meisje was weggelopen. Bij de tweede poging "heeft ze zich heftig verzet tegen de arrestatie," zegt Caestecker. "De collega heeft haar mondmasker niet verwijderd, maar net proberen weer op te zetten, omdat ze hem van heel dichtbij in het gezicht spuwde. In coronatijden is dat niet leuk. Daarop heeft hij gereageerd, inderdaad met de hand in haar gezicht, en dat zullen we nu onderzoeken," zegt korpschef Caestecker op Radio 2.

Dwang moet altijd proportioneel zijn. We onderzoeken of we correct gereageerd hebben

"De politie is gerechtigd om dwang te gebruiken, maar dat moet altijd proportioneel zijn," voegt Caestecker er aan toe. "We zullen nu onderzoeken of we correct gereageerd hebben, en als dat niet zo zou zijn, moeten we daar lessen uit trekken en er de nodige gevolgen aan koppelen. Maar dat zal het onderzoek eerst moeten uitwijzen."

BEKIJK - De bewuste video die op sociale media de ronde doet (voor de privacy van alle betrokkenen, hebben we de gezichten onherkenbaar gemaakt):

Videospeler inladen...

Intern onderzoek gestart

"De beelden zijn de korpsleiding natuurlijk niet ontgaan. Er is een intern onderzoek opgestart om het hele voorval, zowel voor als na de video vanuit alle invalshoeken te bestuderen", gaat korpschef Caestecker verder. "We zullen een procedure starten om de beelden van de bodycams van de politie op te vragen. Zo kan de volledige situatie neutraal gereconstrueerd worden." 

Bij de feiten waren er geen andere personen betrokken. Er werd een proces-verbaal opgesteld. Na een gesprek met de politie bracht een patrouille het minderjarige meisje naar huis. Ze raakte niet gewond. Omdat het onderzoek nog loopt, maakt de politie geen verdere details bekend. 

Meest gelezen