Sneeuwstorm Hiba stort honderdduizenden oorlogsvluchtelingen in Midden-Oosten in zwaarste winterweer in jaren

Honderdduizenden oorlogsvluchtelingen in Syrië, Libanon en Jordanië lijden al dagenlang onder het zwaarste winterweer in jaren. De voorbije dagen trok sneeuwstorm Hiba over het gebied en daalden de temperaturen tot ver onder het vriespunt. Tientallen tenten werden vernield, honderden mensen hebben geen onderkomen meer. 3,3 miljoen vluchtelingen in het gebied hebben hulp nodig om de winter door te komen, zegt de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.  

De storm Hiba trok enkele dagen geleden over grote delen van Syrië, Libanon en Jordanië. Hevige windstoten gingen gepaard met zware sneeuwval en hagel. Het kwik zakte tot ver onder het vriespunt. Hulporganisaties spreken over de koudste temperaturen in tientallen jaren.

"Onze onderkomens lijken wel diepvriezers", zegt een bewoner van een vluchtelingenkamp:

Videospeler inladen...

Voor mensen in het gebied leidt het gure winterweer tot erg benarde omstandigheden. Syrië lijdt al meer dan tien jaar onder oorlog, terwijl buurland Libanon gebukt gaat onder een ongeziene economische crisis. Door de torenhoge brandstofprijzen en het instorten van de munt is het voor veel gezinnen onmogelijk om hun huis te verwarmen. 

AFP or licensors

Nog penibeler is de toestand in de vele vluchtelingenkampen. In het noorden en noordwesten van Syrië zijn tenten bedekt met sneeuw. Honderden tenten werden beschadigd. In een kamp in Abraz, niet ver van de grens met Turkije, moesten families geëvacueerd worden. 

Er is zeker één kind omgekomen toen een tent instortte. De moeder van het kind raakte zwaargewond. In een ander kamp zijn kinderen omgekomen bij een brand in hun tent, veroorzaakt door een oververhit kacheltje. Er zijn ook kinderen in het ziekenhuis opgenomen met onderkoelingsverschijnselen. 

Ook in het oosten van Libanon, waar duizenden Syrische vluchtelingen in geïmproviseerde kampen leven, werden tenten door rukwinden weggeblazen, waardoor de vluchtelingen geen onderdak meer hebben.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Volgens UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, leven in Syrië, Irak, Libanon, Jordanië en Egypte meer dan 10 miljoen mensen die door de oorlogen in Syrië en Irak gevlucht zijn of ontheemd raakten. Zeker 3,3 miljoen van hen hebben nood aan hulp om de winter door te komen.

Bekijk hier ook het verslag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen