Een man wandelt langs een verwoest gebouw van een vroegere militaire installatie in het dorp Vesjoloje, een buitenwijk van Donetsk, in handen van pro-Russische rebellen.
AFP or licensors

VN-secretaris-generaal denkt niet dat Rusland Oekraïne binnenvalt, Buitenlandse Zaken past reisadvies aan

António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, is optimistisch over de situatie in Oekraïne. Hij verwacht niet dat Rusland het land zal binnenvallen en heeft er vertrouwen in dat er een diplomatieke uitweg is uit de crisis. De FOD Buitenlandse Zaken past intussen het reisadvies naar Oekraïne aan. Volgens de Amerikaanse zender Fox heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de familieleden van zijn ambassadepersoneel de opdracht gegeven Oekraïne te verlaten.

"Elke invasie van een land in een ander land is tegen het internationale recht," zei Guterres tegen journalisten op het hoofdkwartier van de VN in New York, "en ik hoop dat dit natuurlijk niet zal gebeuren in de huidige omstandigheden. Ik ben ervan overtuigd dat het niet zal gebeuren, en ik hoop heel erg dat ik gelijk heb."

De zeldzame optimistische woorden van de VN-secretaris-generaal komen enkele uren na het topoverleg tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken en zijn Russische collega Lavrov. Die leverden geen doorbaak op, maar ook geen impasse. Beide ministers beloofden de gesprekken voort te zetten. Rusland verwacht volgende week een schriftelijk antwoord van de VS op zijn veiligheidseisen - het intussen welbekende lijstje waarin Rusland onder andere eist dat Oekraïne nooit lid mag worden van de NAVO en dat de NAVO zijn wapentuig en troepen weghaalt uit Oost-Europese landen.

Er wordt dus tijd gewonnen om diplomatie een kans te geven, maar Rusland koopt ook tijd waarin het druk op het Westen kan blijven opvoeren door nog meer troepen, tanks en raketsystemen naar de grens met Oekraïne te sturen.

Een satellietbeeld waarop Russische tanks te zien zijn in de buurt van de Oekraïense grens.
AFP or licensors

Wapenleveringen

Intussen sturen ook meer en meer westerse landen militaire steun naar Oekraïne. De Baltische landen (en NAVO-lidstaten) Estland, Letland en Litouwen beloven antitank- en luchtafweerraketten naar Oekraïne te sturen. Het gaat om Amerikaanse Javelin- en Stingerraketten. Washington gaf eerder deze week toestemming om de wapens naar Oekraïne te sturen.

Bekijk - Op de luchthaven van Kiev, de Oekraïense hoofdstad, wordt een Amerikaans vliegtuig uitgeladen ("Laat" 22/01):

Videospeler inladen...

Duitsland kondigde aan dat het een volledig uitgerust veldhospitaal gaat leveren aan Oekraïne, maar geen wapens. Volgens de Duitse minister van Defensie Christine Lambrecht moet de Duitse regering alles in het werk stellen om de crisissituatie te ontmijnen. "Wapenleveringen helpen daar momenteel niet bij.

Gisteravond kwam ook een eerste levering van recent beloofde Amerikaanse militaire hulp aan in Oekraïne. Volgens de Amerikaanse ambassade in Kiev gaat het om meer dan 90 ton "dodelijke hulp, zoals munitie voor de frontlijnsoldaten van Oekraïne."

Volgens de Amerikaanse nieuwszender Fox News heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington de familieleden van zijn ambassadepersoneel in Oekraïne de opdracht gegeven het land te verlaten. Dat zouden ze vanaf maandag al moeten doen.

Volgens Fox News zal het ministerie alle Amerikaanse burgers in Oekraïne vragen het land te verlaten met commerciële vluchten, "nu die nog beschikbaar zijn", zoals een anonieme, geciteerde medewerker het formuleert.

Reisadvies

Intussen blijkt uit het meest recente reisadvies op de website van de FOD Buitenlandse Zaken dat ons land niet-essentiële reizen naar Oekraïne afraadt. Reizen naar de regio's Luhansk, Donetsk en de Krim zijn zelfs volkomen afgeraden. 

"Sinds november 2021 lopen de spanningen aan de grenzen van Oekraïne met de Russische Federatie en met Wit-Rusland verder op. De situatie is onvoorspelbaar en het is daarom ten zeerste aan te raden de situatie via de media en andere publieke informatiekanalen goed en regelmatig te volgen. Ook wordt aanbevolen om steeds voorbereid te zijn als de veiligheidssituatie een aanpassing van uw reisplannen op korte termijn noodzakelijk maakt", klinkt het.

Aan landgenoten die zich op dit moment toch in Oekraïne bevinden, wordt gevraagd om zich te registreren op Travellers Online en zich aan te melden bij de Belgische ambassade in Kiev.

Spanning aan de Russisch-Oekraïense grens, een woordje uitleg

Rusland heeft de voorbije weken tienduizenden soldaten samengebracht aan de grens met Oekraïne. Het Westen ziet dat als een vorm van agressie en vreest dat de Russische president Poetin Oekraïne wil binnenvallen.

Maar voor Poetin gaat het om een verdedigingsstrategie, omdat Rusland zich bedreigd voelt door de NAVO, het westerse militaire bondgenootschap dat de voorbije jaren alsmaar verder is uitgebreid naar het oosten, inclusief landen die voorheen tot de Russische invloedssfeer behoorden.

Rusland vraagt nu schriftelijke garanties aan de NAVO dat landen als Oekraïne en Georgië nooit zullen toetreden terwijl ze die belofte wel kregen op een NAVO-top in 2008. Moskou wil ook dat de NAVO zich terugtrekt uit alle nieuwe lidstaten zoals Polen of de Baltische staten.

Er wordt al geruime tijd op verschillende niveaus druk diplomatiek overleg gepleegd tussen het Westen en Rusland om het conflict niet te laten escaleren. De NAVO is bereid om over Russische gevoeligheden te praten, zoals ontwapening in Europa, maar benadrukt dat Rusland niet kan bepalen wie wel of niet lid kan worden van het bondgenootschap.

Gaan we naar een militaire confrontatie op het Europese continent met als inzet Oekraïne? Poetin lijkt de sleutel in handen te hebben. Hij bepaalt uiteindelijk hoe ver Rusland wil gaan om zijn zin te krijgen. Het Westen waarschuwt dat Rusland zware sancties staat te wachten mocht het overgaan tot een militaire escalatie.

Meest gelezen