Vrachtwagen vol wasmachines en (kook)vuren naar Pepinster: "Sommige huizen hebben nog geen gasverwarming"

Vanochtend is SolidariTeams met een vrachtwagen vol met kookvuren en wasmachines naar de getroffen regio Pepinster, getrokken. "Net voor de feestdagen startten we met 33 kunstenaars en creatievelingen een actie waarbij we mensen opriepen om kunst en handwerk te kopen en zo de slachtoffers van de overstromingen te helpen", zeggen initiatiefnemers Debby Burssens en Djack Carlier uit Sint-Niklaas trots. "We zamelden bijna 8.000 euro in en kunnen al een tweede vrachtwagen laten vertrekken."

Een half jaar na de overstromingen in Wallonië zijn er nog steeds mensen die niet kunnen koken, de was niet kunnen doen en geen verwarming hebben. "Hoe kunnen wij helpen?", stelden kunstenaar Djack Carlier en creatieveling Debby Burssens zich de vraag. Samen met meer dan 30 kunstenaars en creatievelingen verkochten ze kunstwerken en handgemaakte cadeaus om geld in te zamelen voor de aankoop van elektrische toestellen.

En die actie leverde heel wat op. "Op 1 maand zamelden we bijna 8.000 euro in!", laat Debby weten. "Om 10u vanochtend zijn we vertrokken naar Pepinster met 30 kookplaten, 10 wasmachines en 10 kookvuren, allemaal nieuw aangekocht. Dat brengen we samen met nog wat elektrische vuurtjes naar zij die het nodig hebben." Ze kregen de hulp van meer dan 30 kunstenaars en creatieve zielen uit Sint-Niklaas, Temse, Kruibeke, Zele, Stekene etc.

Elektriciteit is dikwijls de enige manier om te verwarmen, helaas, want de prijzen zijn enorm gestegen

Djack Carlier en Debby Curssens

Ze kiezen met opzet voor elektrische toestellen. "Vele huizen hebben nog geen gasverwarming. Dat komt door moeilijkheden met de conformiteitsverklaringen, allerhande vertragingen, herstellingen die op zich laten wachten en verzekeringsmaatschappijen die geen vergoedingen willen uitbetalen. Elektriciteit is dikwijls de enige manier om te verwarmen, helaas, want de prijzen zijn enorm hoog." 

Twee grote noden

Er zijn volgens hen twee grote noden in de overstromingsgebieden. "Eén, er zijn vrijwilligers nodig om het pleister van de muren te kappen. Twee, er is grote nood aan vooral elektrische toestellen. Alle slachtoffers moeten hun huizen kunnen drogen, zich menswaardig kunnen verwarmen en kunnen koken en wassen."

Eind december werd al een vrachtwagen vol verwarmingsspullen opgestuurd naar Verviers. De actie blijft nog even lopen want ze hopen tegen midden maart een derde volle vrachtwagen naar de getroffen regio te kunnen rijden. 

kasto80

Meest gelezen