(c) Cinema Nova

Cinema Nova in Brussel viert 25e verjaardag met programmatie van 25 uur: "Met zelfs een zittend fuifje"

Het experimentele filmhuis Cinema Nova in het centrum van Brussel zag 25 jaar geleden het licht. Momenteel kent de sector zwarte tijden, maar toch werd de 25e verjaardag van de cinema niet zomaar overgeslagen. Het weekend vulde zich met een programmatie van 25 uur: (kort)films, compilaties, concerten, performances, expo's én een zittend fuifje. 

Cinema Nova was oorspronkelijk een experiment dat maximum twee jaar zou bestaan. Ondertussen heeft de cinema 25 jaar op de teller: "We wilden een filmzaal opstarten, maar dat was niet evident naast al die grote filmcomplexen. We stootten op een lege filmzaal die we twee jaar mochten gebruiken. En dat project sloeg veel beter aan dan ooit gedacht", vertelt vrijwilligster Marie-Eve.

25 uur feest

Voor de 25ste verjaardag van de cinema werd een heel diverse programmatie voorzien. Daarmee wil het team tonen wat ze al 25 jaar lang doen: "We hebben carte blanche gegeven van verschillende partners waar we al lang mee samenwerken. We tonen films, houden concerten met zittend publiek én organiseren zelfs een zittend fuifje."

Rebelse plek

Cinema Nova verschilt van de gemiddelde filmzalen. "We omschrijven het eigenlijk als een rebelse plek. Dat zie je ook aan de esthetiek, het is hier geen cleane, afgeborstelde filmzaal. Integendeel. Daarnaast zijn we ook een ontmoetingsplek met ons café", vult Marie-Eve aan. 

We zijn eigenzinnig en dat uit zich soms in gekke, niet voor de hand liggende programmaties

Marie-Eve, vrijwilligster

Nog eens 25 jaar?

Als het van Marie-Eve afhangt, dan doet Cinema Nova er nog eens 25 jaar bij. Er staat een nieuwe generatie klaar om hun schouders onder Cinema Nova te zetten. "Er is natuurlijk heel veel veranderd op die 25 jaar achter de schermen. Denk aan videoplatformen als Netflix. Maar we geloven dat mensen nood gaan blijven hebben aan babbels rond de cafétafel over de film die ze net gezien hebben", sluit Marie-Eve af. 

Meest gelezen