Videospeler inladen...

Belgische filosoof in Amsterdam over "The voice": "Daders denken dat ze onaantastbaar zijn"

Er heerst een angstcultuur in media en bij uitbreiding veel andere bedrijven. Dat zegt de Belgische filosoof en psychiater Damiaan Denys die woont en werkt in Amsterdam over het schandaal rond "The voice of Holland". Hij volgt angst- en machtfenomenen op en maakt de vergelijking tussen het Nederlandse schandaal en de zaak Bart De Pauw in België in "De zevende dag": "Slachtoffers voelen zich heel afhankelijk van machtspersonen."

"Niet verrast dat dit gebeurt, maar ik was wel verrast door de omvang van de reacties in Nederland", zegt professor Denys vanuit Amsterdam. "Sommigen maken gewag van het grootste schandaal sinds de jaren 60." Die verontwaardiging vindt hij niet overdreven: "Niet zozeer door de omvang, maar ook omdat het wijst op een cultuur in de media en breder in de samenleving."

De feiten spelen zich af over een periode van tien jaar en de aangeklaagden zijn grote namen met een doorslaggevende rol in het programma die een carrière kunnen maken of kraken. "Deelnemers en medewerkers voelen zich heel afhankelijk van die machtspersonen. Dat is ook zo in de zaak De Pauw en dat belemmert een open cultuur." 

Bekijk hier het gesprek met professor Damiaan Denys in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

"Het hoort er allemaal een beetje bij"

Het gaat volgens Denys over macht over je toekomst in de media, maar ook een bepaling in het contract van deelnemers dat boetes zou opleggen als je je mond opendoet en een sfeertje "dat het er allemaal een beetje bijhoort" in de mediawereld. "Heel snel na de aantijgingen kwamen er dan ook getuigenissen over de heersende machtscultuur in het bedrijf van John de Mol (dat "The voice of holland" produceert, nvdr.)", zegt Denys.

Zowel bij slachtoffers als bij daders blijkt dat we veel opofferen om succesvol te zijn. 

prof. Damiaan Denys

Er wordt vaak gezegd dat in deze zaken enkel maar verliezers bestaan, maar Denys ziet ook positieve gevolgen: "Vijf jaar na #MeToo in de VS gebeurt het nu ook in België en Nederland dat mensen betrokken raken en zich collectief schuldig voelen voor het al te gemakkelijke seksueel grensoverschrijdend gedrag en de moeilijke situatie voor vrouwen om daarover te spreken."

"Zowel bij slachtoffers als bij daders blijkt dat we veel opofferen om succesvol te zijn. Daders denken dat ze onaantastbaar zijn omdat ze dat succes kunnen garanderen, " zegt Denys. "In media draait het er nog altijd om het beste programma te maken en in dienst daarvan is blijkbaar alles geheiligd." 

Meest gelezen