Verzoening in de maak tussen Egbert Lachaert (Open VLD) en Bart De Wever (N-VA)? "Privé de tijd voor nemen"

In "De zevende dag" heeft Egbert Lachaert, partijvoorzitter van Open VLD, de hand uitgestoken naar Bart De Wever, partijvoorzitter van de N-VA. De voorzitters liggen al een tijdje met elkaar in de clinch naar aanleiding van de federale regeringsvorming. Maar in de studio stuurde Lachaert nu aan op een verzoening. "Mijn deur staat open om erover te praten. De strijd tussen onze partijen doet eigenlijk niemand goed", zei hij. Al leek zijn verzoeningspoging bij De Wever voorlopig op een koude steen te belanden. 

Het is ondertussen een zeer zeldzaam beeld geworden: Egbert Lachaert en Bart De Wever die zich in dezelfde ruimte bevinden. "De zevende dag" kreeg het vanmiddag toch voor elkaar: de partijvoorzitters namen voor het eerst sinds lang weer plaats aan dezelfde tafel. De heren werden weliswaar apart geïnterviewd over hun respectievelijke nieuwjaarstoespraken, maar ook de ruzie tussen hen beiden kwam kort even ter sprake.

BEKIJK - Vlak voor de uitzending van start ging, kwamen De Wever en Lachaert elkaar ook voor het eerst sinds lang weer tegen in de gangen bij de studio, dat leverde deze korte flits op:

Videospeler inladen...

Het was al lang geen geheim meer dat er een flinke haar in de boter zit tussen Lachaert en De Wever. Aan de basis van die ruzie ligt de federale regeringsvorming. Als voorzitter van de N-VA neemt De Wever het Lachaert heel erg kwalijk dat hij als Open VLD-voorzitter in de huidige Vivaldi-regering is gestapt en niet koos voor een regering met de N-VA. 

Sindsdien is de relatie tussen de voorzitters steeds meer verzuurd. Sla er eender welk interview met De Wever op na sinds oktober 2020 en de kans is zeer groot dat je er een sneer naar Open VLD, of zelfs Egbert Lachaert persoonlijk, in terugvindt. En ook Lachaert is sindsdien allesbehalve zacht voor de N-VA en De Wever.

Slagroom

Al lijkt Lachaert er stilaan aan te denken om de strijdbijl te begraven. "Mijn deur staat open om erover te praten", verklaarde hij in "De zevende dag". "Die strijd tussen onze partijen doet eigenlijk niemand goed. Ik vrees eigenlijk dat je daar mensen mee naar de anti-politiek duwt." Al wilde Lachaert daar verder niet te diep op ingaan in de studio. "Ik denk dat we daar privé de tijd voor moeten nemen. Maar ik denk dat iedereen in Vlaanderen daar een positief iets in kan zien als daar terug een lijn is."

De strijd tussen onze partijen doet eigenlijk niemand goed en duwt mensen naar de anti-politiek
Egbert Lachaert, voorzitter Open VLD

Al leek De Wever daar voorlopig vrij weinig voor te voelen. Tijdens het interview met Lachaert zat hij vooral fronsend voor zich uit te kijken. Zelf bleef hij benadrukken dat de N-VA wél goed samenwerkt met Open VLD in de Vlaamse regering en het Antwerpse stadsbestuur en dat hij vooral een "fundamenteel probleem" heeft met de federale regering. Volgens hem voert die een beleid dat sterk indruist tegen de belangen van de Vlamingen. "Dat is het conflict tussen de N-VA en Open VLD", benadrukte De Wever. "Het heeft niets te maken met een persoonlijk conflict. Dat is hoogstens de slagroom op een veel grotere taart."

Ooit nog samen in de federale regering?

Dat Lachaert toch een verzoeningspoging wilde doen, bleek onder meer ook te maken te hebben met eventuele volgende regeringsonderhandelingen. "Je hebt vandaag een federale regering en die is wat ze is. Maar het staat ook niet in de sterren geschreven dat die eeuwig zo blijft", aldus de Open VLD-voorzitter. "Als we ooit nog alternatieven willen maken, gaan we toch met elkaar moeten praten."

Al heeft De Wever er zelf naar eigen zeggen weinig vertrouwen in dat er na de volgende verkiezingen een andere federale regering komt. "Ik verdenk sommigen er zelfs van dat ze het zouden durven om met een nog kleinere Vlaamse minderheid te gaan besturen. Als uiterst-rechts wint, weet ik zo wat ze gaan zeggen: we moeten een dam opwerpen tegen uiterst-rechts, want nood breekt wet en dan zullen we toch maar Vivaldi 2 maken. Ik heb het zien gebeuren en het zou opnieuw kunnen gebeuren."

Ik verdenk sommigen ervan dat ze het zouden durven om met nog een kleinere Vlaamse minderheid te gaan besturen

Bart De Wever, voorzitter N-VA

Al werd tijdens "De zevende dag" ook duidelijk dat De Wever het op ideologisch vlak vaak eens is met Lachaert over een aantal belangrijke dossiers die nog op tafel liggen. Zo zijn beide voorzitters uitgesproken tegen een BTW-verlaging op de energiefactuur van 21 naar 6 procent. "Boerenbedrog", noemen ze dat, want zo'n ingreep zou volgens hen later gecompenseerd moeten worden met hogere belastingen. 

Daarnaast waren de voorzitters het bijvoorbeeld ook met elkaar eens dat het Covid Safe Ticket zo snel mogelijk afgeschaft moet worden, zodra de coronacijfers dat toelaten. Maar die eengezindheid, lijkt voor De Wever vooral de tragiek van de situatie aan te tonen. "Ideologisch heb ik inderdaad heel veel raakvlakken met Open VLD en ook met CD&V, want ik ben een conservatief en een liberaal. Maar de vraag is natuurlijk: waarom maak je dan een paars-groene regering?" 

Meest gelezen