"We gaan kinderen niet van school houden voor verkoudheid": CD&V-voorzitter Joachim Coens wil samenleving heropstarten

Voorzitter Joachim Coens van CD&V pleit er in zijn nieuwjaarstoespraak voor "het leven te laten heropstarten". Volgens hem is "meer gezond verstand" nodig in het gezondheidsbeleid. Zo vindt hij dat kinderen niet thuis gehouden mogen worden "voor een verkoudheid" en dat "we mensen echt de kans moeten geven elkaar weer voluit te zien". Tegelijk pleit hij voor verplichte vaccinatie en het wereldwijd vrijgeven van patenten op vaccins.

De CD&V-voorzitter begon zijn nieuwjaarsspeech met een eerder sombere boodschap. "De samenleving ontrafelt", klonk het, en moet beetje bij beetje weer aan elkaar vastgelijmd worden. Volgens Coens is één van de manieren om dat te doen het aanbrengen van "gezond verstand" in het gezondheidsbeleid.

Leven moet heropstarten

Coens vraagt onder andere meer aandacht voor het mentaal welzijn in het coronadebat. De coronacrisis en de bijhorende maatregelen hebben ook op hem persoonlijk een zware impact gehad. "Ik geef toe dat ik 's nachts soms wakker word van een gevoel van eenzaamheid", vertelt hij. "Ik denk dat velen van jullie dit gevoel kennen. Ondanks mijn gezin is een gat geslagen in mijn sociaal leven."

"We hebben niet nog meer quarantaine en passen nodig, maar meer gezond verstand", aldus Coens. Opvallend: voor hem betekent dit onder meer dat kinderen niet van school gehouden mogen worden "voor een verkoudheid". Daarnaast vindt hij ook dat het leven nu stilaan moet heropstarten. "We moeten mensen echt de kans geven om elkaar voluit terug te zien, om bij elkaar te zijn", benadrukt hij.

We gaan kinderen niet van school houden voor een verkoudheid

Tegelijk pleit de CD&V-voorzitter er wel voor om kordaat op te treden bij "verwoestende varianten". De pas afgeklopte coronabarometer moet daarbij helpen, zegt hij.  Maar daarnaast wil Coens nog twee andere opvallende instrumenten in de strijd gooien: "Door verplichte vaccinatie is er geen andere keuze dan solidair te zijn", klinkt het. "En door wereldwijd patenten op vaccins vrij te geven, doorprikken we de leugen dat we hier op een veilig eiland leven."

Gewone mensen als wegwerpproduct

De visie van Coens op het coronabeleid is op zijn minst opvallend te noemen, maar in zijn speech sprongen nog een aantal andere passages in het oog. Zo richtte de voorzitter zijn pijlen ook op het kapitalisme. "Het kapitalisme is doorgeschoten", stelt hij. "Het maatschappelijk belang heeft plaatsgemaakt voor platte, financiële winst. Onze economie biedt een heel goed leven aan een te beperkt aantal mensen terwijl de gewone mensen soms een wegwerpproduct worden."

Het maatschappelijk belang heeft plaatsgemaakt voor platte, financiële winst

Ook interessant was het stukje over sociale huisvesting. Coens pleit voor meer sociale woningen en hij benadrukt dat "de middelen die ervoor voorzien zijn ook daarvoor aangewend moeten worden". Een niet mis te verstane boodschap aan minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA), die onlangs nog aankondigde dat hij een half miljard euro voor de bouw van sociale woningen juist ter beschikking wil stellen voor privéprojecten.

Impliciet haalde de voorzitter zelfs vrij persoonlijk uit naar collega's. "Ik word kwaad als ik sommige uitspraken van collega's hoor", zei hij. "Ik hoor collega's een sociale woning een "win for life" noemen, terwijl ze champagne drinken op hun congres. Ik durf hen zeggen dat geen enkele "win for life"-winnaar op de eindeloze wachtlijst staat." Die uitspraak is veelzeggend als je weet dat Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert afgelopen week nog tweette dat een sociale woning geen "ticket for life" mag zijn, nadat zijn minister Somers had aangekondigd dat hij sociale woningen wil beperken in de tijd. Ook Diependaele verklaarde afgelopen zomer in een interview dat een sociale woning "geen win for life mag zijn". 

Ik hoor collega's een sociale woning een 'win for life' noemen, terwijl ze champagne drinken op hun congres

De hoge energieprijzen kwamen eveneens ter spraken in de toespraak van Coens.  Hij benadrukte dat ook de middenklasse het steeds moeilijker krijgt, zeker omdat ook de facturen voor water, voeding en huisvesting steeds hoger worden. "Zaken die normaal zouden moeten zijn, zijn dat voor veel mensen vandaag niet meer", aldus Coens.

Aan het einde van de speech volgde ook nog een, weliswaar vrij omfloerste, verwijzing naar de discussie over de kernuitstap. "We moeten verstandig omgaan met onze energie", zei hij daarover. "Zon, wind, water, hernieuwbare energie is het beste. Maar als de bevoorradingszekerheid en de prijs het noodzaken, moeten we durven gaan voor een goed onderzocht plan B."

BEKIJK - Joachim Coens heeft meer tekst en uitleg bij zijn nieuwjaarstoespraak gegeven in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen