In Ouagadougou kwamen ook mensen op straat om te protesteren.
AFP or licensors

Onrust in Burkina Faso: muitende militairen eisen meer middelen voor strijd tegen jihadisme

In het West-Afrikaanse land Burkina Faso is het de hele dag erg onrustig geweest. In kazernes in verschillende plaatsen in het land zijn militairen aan het muiten geslagen, gesteund door delen van de bevolking. In de hoofdstad Ouagadougou hebben demonstranten brand gesticht in het hoofdkwartier van de regeringspartij.

In verschillende kazernes van het land werden afgelopen nacht en vandaag schoten gehoord. Dat was het geval in de hoofdstad Ouagadougou en ook in het noorden van het land, een gebied dat al jarenlang wordt geteisterd door jihadistisch geweld. De muitende soldaten eisen het vertrek van de legertop en willen meer middelen voor de strijd tegen het jihadisme. 

De regering haastte zich om te zeggen dat er geen staatsgreep aan de gang was. Toch toont de actie van de soldaten aan hoe fragiel de macht van president Roch Marc Christian Kaboré is, die geen greep krijgt op het jihadistische geweld. 

AFP or licensors

De militairen krijgen de steun van delen van de bevolking. In de loop van de dag kwam een honderdtal mensen bijeen op de Place de la Nation, een centraal plein in hoofdstad Ouagadougou, maar ze werden door de  politie met traangas uit elkaar gedreven. Later op dag slaagden manifestanten er wel in brand te stichten in het hoofdkwartier van de regering partij MPP (Mouvement du peuple pour le progrès).

Sinds 2015 wordt Burkina Faso, net als buurlanden in de Sahel, getroffen door ontvoeringen en aanslagen door groeperingen die gelinkt zijn aan IS en Al-Qaeda. Het geweld is de laatste jaren stevig toegenomen. Het Africa Center voor Strategic Studies, een instelling van het Amerikaanse ministerie van Defensie, telde in 2015 nog maar drie jihadistische aanvallen. In de periode tussen halfweg 2019 en halfweg 2020 waren dat er al 516. 

De jihadistische groeperingen maken gebruik van bestaande onvrede over economische, sociale en etnische problemen in de Sahel-regio. Het aanhoudende geweld maakt dat burgers zich nog onveiliger gaan voelen en nog minder vertrouwen krijgen in de centrale overheid. En dat helpt de jihadistische rebellen dan weer om nog meer aanhangers te rekruteren.  

Meest gelezen