Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Vanaf vandaag ruilt Frankrijk coronapas voor vaccinatiepas: wat verandert er precies? 

Vanaf vandaag wordt het coronabeleid in Frankrijk een stuk strenger: de coronapas ("pass sanitaire") wordt er ingeruild voor een vaccinatiepas ("pass vaccinal"). "Voor wie niet gevaccineerd is, zijn er weinig opties", zegt correspondent in Parijs Frank Renout.

Tot nu toe kon niet alleen wie gevaccineerd was, maar ook wie een negatieve coronatest kon voorleggen, deelnemen aan het openbaar leven in Frankrijk. Maar dat verandert vanaf vandaag. Wie ouder is dan 16 jaar -Fransen én buitenlanders- en aan een evenement wil deelnemen, op café of op restaurant wil gaan, het openbaar vervoer wil nemen of bijvoorbeeld de skipiste op wil, zal moeten kunnen bewijzen dat hij of zij gevaccineerd is tegen het coronavirus. 

Waar is de vaccinatiepas niét verplicht? Bij privé-bijeenkomsten en op het werk hebben de Fransen geen vaccinatietest nodig. Ook voor doktersbezoek en ziekenhuizen wordt een uitzondering gemaakt. Wie een ziekenhuis bezoekt, mag daar ook met een negatieve test naar binnen. Ook voor reizen wordt een uitzondering gemaakt. Ook met een testbewijs mag iemand Frankrijk in.

Om een vaccinatiepas te krijgen moet je volledig gevaccineerd zijn. Wat betekent dat in Frankrijk? Het wil zeggen: dubbel gevaccineerd zijn. Als de laatste prik ouder is dan zeven maanden, is ook een boosterprik vereist, behalve voor de 16- en 17-jarigen. Bij hen volstaat de tweede prik nog.

"Nu is ruim 9 op de 10 volwassenen in Frankrijk gevaccineerd, maar nog maar de helft heeft een boosterprik gehad", zegt correspondent Frank Renout. "De regering wil gewoon de druk opvoeren op mensen om zich een derde keer te laten vaccineren."

"Meeste Fransen steunen coronabeleid"

"Voor wie niet gevaccineerd is, zijn er weinig opties", zegt Renout. "Er is een heel ingewikkelde overgangsregeling met 14 keuzemogelijkheden. Het komt er in essentie op neer dat als je niet gevaccineerd bent maar wél met het coronavirus besmet bent geweest en genezen bent, dan krijg je onder voorwaarden nog wel een vaccinatiepas. Maar dan moet je je daarna laten vaccineren. Alleen niet-gevaccineerden die nooit besmet zijn geweest, hebben geen enkel recht op een vaccinatiepas." 

Volgens een recent uitgevoerde peiling staat tweederde van de Fransen achter de vaccinatiepas, zegt Renout. "Er zijn wel verschillen: de meeste jongeren zijn tegen, de meeste ouderen zijn vóór. Maar over het algemeen wordt het coronabeleid van de Franse president Emmanuel Macron gesteund in Frankrijk. Maar zodra de situatie het toelaat, vinden de Fransen wel dat de pas moet worden afgeschaft."

Beluister hier het gesprek met Frank Renout in "De ochtend":

Strenger vanaf 15 februari

Op 15 februari zal de vaccinatiepas nog wat scherper gesteld worden. Terwijl de laatste prik nu maximaal zeven maanden oud mag zijn, wordt dat vier maanden voor mensen vanaf 18 jaar. Of er voor de 16- en 17-jarigen iets verandert, is niet helemaal duidelijk, maar voorlopig lijkt dat niet zo.

Dit weekend werd op verschillende plaatsen in Frankrijk wel geprotesteerd tegen de vaccinatiepas. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken gingen in totaal bijna 40.000 mensen de straat op, van wie ruim 5.000 in de hoofdstad Parijs. Ook het voorbije weekend waren er demonstraties.

AFP or licensors

Meest gelezen