Colruyt Group

Start installatie zeeboerderij van Colruyt Group: "Mosselen kweken in onze Noordzee"

Vandaag is Colruyt Group gestart met de voorbereidende eerste fase van Zeeboerderij Westdiep voor de kust van Nieuwpoort. Daar willen ze Belgische mosselen kweken. Rond de kweekzone werd er een veiligheidsperimeter afgebakend met grote boeien. "Tegen de zomer van 2023 willen we onze eerste Belgische gekweekte mosselen oogsten", zegt Jeroen Theys, projectleider van Zeeboerderij Westdiep. 

Vandaag en morgen worden er voor de kust van Nieuwpoort boeien uitgelegd om de kweekzone van de Zeeboerderij Westdiep van Colruyt Group af te bakenen. De boeien zijn belangrijk om de zone geografisch af te bakenen op zee en om ook zeevarenden voor de kust van Nieuwpoort de weg te wijzen. "Om 6 uur 's morgens is de eerste boot met de boeien vertrokken en alles is vlot verlopen vandaag. In totaal moeten er 16 boeien rond de zone komen", vertelt Jeroen Theys, projectleider van Zeeboerderij Westdiep. Het wordt de eerste commerciële zeeboerderij in België. De zone is in totaal 1 vierkante kilometer groot. 

Colruyt Group

Belgische "hang"-mosselen

"Binnen het mosselen kweken heb je 2 culturen van kweken: de bodemcultuur en de hangcultuur. Bij de bodemcultuur groeien de mosselen op de bodem van de zee. Maar bij het oogsten verstoor je eigenlijk de oceaanbodem en er kruipt ook meer zand in de mossel", gaat Theys verder. "Bij de hangcultuur zijn de mosselen vaak net iets properder of netter en moet je de zeebodem niet gaan verstoren. Eind februari zullen de lijnen aan de boeien geïnstalleerd worden binnen de kweekzone. We beginnen met 10 tot 50 "longlines", waaraan de mosselen zullen hangen. Het zal 12 tot 18 maanden duren vooraleer het project volledig op punt staat. Dus de eerste grote commerciële oogst zal pas voor de zomerperiode van 2023 zijn." 

"We vinden het als Colruyt Group belangrijk om te investeren in een gezonde zeecultuur in ons land. 70% van alle zeeproducten worden nu geïmporteerd van buiten Europa, terwijl we eigenlijk zelf wel veel productie zouden kunnen doen. Daarom werken we zoveel mogelijk samen met Belgische bedrijven en creëren we zo ook job-mogelijkheden in ons land." Met de mosselenkweek wil Colruyt Group ook een groene aanpak hanteren. "We zijn ervan overtuigd dat mosselen een goede optie zijn om proteïnen te vervangen: het groeit natuurlijk, is zelf kwekend en neemt helemaal niet zoveel plaats in in de zee."

Copyright (c) 2017 Khadi Ganiev/Shutterstock. No use without permission.

Uitdagingen van de Noordzee

Maar kweken in de Noordzee brengt ook enkele uitdagingen met zich mee. "Je hebt er veel golfbewegingen en sterke stromingen. Mosselen in hangcultuur kweken wordt normaal gedaan in rustigere wateren. Daarom hebben we veel studies uitgevoerd samen met bijvoorbeeld UGent. Zo zijn we tot een specifiek ontwerp gekomen, waar de mosselen moeten aanhangen, dat tegen een stootje kan en ook bestand is tegen de tand des tijds. We hebben veel tijd gestoken in het hele design van hoe alles samenhangt en hoe we het moeten samenknopen, zodat het sterk genoeg is voor de Noordzee", besluit Theys. 

Jeroen Theys (zeeboerderij Westdiep): "We verwachten een eerste commerciële oogst in de zomer van '23"

Videospeler inladen...

Meest gelezen