Radio 2, directie College Ten Doorn

2.800 leerlingen van College ten Doorn in Eeklo krijgen vanaf morgen twee weken afstandsonderwijs

De grootste school van het Meetjesland, College ten Doorn, moet vanaf morgen twee weken de schoolpoorten sluiten en overschakelen op afstandsonderwijs. Er zijn te veel coronabesmettingen bij zowel de leerlingen als de leerkrachten. Het organiseren van de lessen werd te moeilijk.

Bijna alle leerlingen, dat zijn er zo'n 2.800, van de middelbare school van College ten Doorn zitten vanaf morgen voor hun computerscherm les te volgen. De voorbije week waren er te veel coronabesmettingen bij de leerlingen en bij de leerkrachten. Ongeveer een kwart van de leerlingen was ziek of zat thuis. Omdat het te veel gepuzzel was om de lessen te organiseren, is beslist om over te schakelen op afstandsonderwijs, en dat voor de komende twee weken.

10 procent thuis, 12 clusterbesmettingen

"Over de 10 procent van onze leerlingen was afgelopen vrijdag ziek of in quarantaine", legt directeur Véronique Malfrère, van de Middenschool (eerste graad) van College ten Doorn, uit. "We kregen ook de melding van onze CLB-arts dat er 12 klassen waren met clusterbesmettingen." Het organiseren van de lessen werd ingewikkeld, zegt de directeur: "Het moeilijke was ook dat er heel veel studie moest gegeven worden, ook door de leerkrachten die nog lesgaven. En de leerlingen die al thuis zaten, kregen ook al afstandsonderwijs."

Er zijn uitzonderingen: de leerlingen van de B-stroom komen wel nog naar school, zij hebben die structuur harder nodig
Directeur Véronique Malfrère

Maar er zijn wel een aantal uitzonderingen: "De volledige B-stroom (nvdr: leerlingen die het in het lager iets moeilijker hadden en extra begeleiding nodig hebben) komt wel nog naar school. Voor hen is het belangrijk dat zij nog heel veel structuur hebben. In een vorige periode waren we bang dat we hen dreigden kwijt te geraken. Ook in de Bovenbouwscholen komen de leerlingen nog naar school voor hun praktijkvakken. Ook de stages blijven doorgaan."

Eigen laptop

Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel, alle leerlingen van de eerste graad en van de derde jaren hebben afgelopen week een laptop gekregen om thuis les te kunnen volgen. "Zo heeft iedere leerling zijn eigen laptop en moet er niks gedeeld worden. We hopen dat dat het gemakkelijker maakt."

De directeur beseft dat de situatie niet evident is, niet voor de leerlingen maar zeker ook niet voor de leerkrachten. "We waarderen heel hard de inspanningen die zij leveren, en wij weten ook dat er veel van hen gevraagd wordt", verzekert directeur Malfrère.

College ten Doorn volgt met deze beslissing andere scholen: het VISO in Mariakerke en het Sint-Paulusinstituut in Gent zijn afgelopen week ook overgeschakeld op afstandsonderwijs. De internaten van die scholen zijn gesloten tot 30 januari.

kasto80

Meest gelezen