500 klassen in Limburgse vrije scholen in quarantaine: op deze manier is het niet houdbaar vindt CLB

Door de vele coronabesmettingen én quarantaines is de toestand in de Limburgse scholen dramatisch aan het worden. Dat horen we bij de vrije centra voor leerlingenbegeleiding in Limburg. Ongeveer 500 klassen zijn op dit moment in quarantaine. 

Er is een sterke stijging van besmettingen bij Limburgse leerlingen en leerkrachten en dat vertaalt zich in een hele hoop klassen in quarantaine: 350 klassen in het basisonderwijs en 150 in het secundair. Het is dus alle hens aan dek in de scholen om te zien hoe ze nog het best onderwijs kunnen aanbieden. Bea Meertens van het vrije CLB: "Het is alle hens aan dek om te schakelen: welke klassen moeten dicht, hoeveel leerlingen heb ik nog, hoeveel leerkrachten, en op welke manier kunnen we het best onderwijs aanbieden."

Deze manier van werken is volgens Meertens niet houdbaar. Nu is het zo dat een klas in quarantaine moet vanaf het moment dat er vier leerlingen besmet zijn. Maar er zitten veel leerlingen thuis die niet zwaar ziek zijn, gaat Meertens verder. Er zijn natuurlijk veel besmettingen, maar er zal een keuze gemaakt moeten worden, zegt ze. "Wij zijn er eerder voorstander van dat kinderen die ziek zijn met symptomen thuis blijven, en dat de andere kinderen wel naar school kunnen." Daarnaast moeten we de andere maatregelen wel blijven volhouden, besluit Bea Meertens. 

Enkele grote scholen dicht

Intussen hebben een paar grote secundaire scholen beslist de deuren even te sluiten. Het Don Boscocollege in Hechtel onder meer, een secundaire school met meer dan 1.000 leerlingen. Daar schakelen ze vanaf vandaag tot en met volgende week vrijdag over op afstandsonderwijs. Er zijn teveel besmettingen en quarantaines bij zowel leerlingen als leerkrachten om nog goed onderwijs te kunnen geven. 

Vorige week werd ook bekend dat het St-Jozef instituut in Bokrijk deze week dicht blijft, ook dat is een school met bijna 1.000 leerlingen en 90 leerkrachten.

(Lees verder onder de foto)

Creatief

Ook in basisschool De Letterberg in Tessenderlo moeten ze creatief zijn om de school nog te kunnen open houden. "We hebben leerkrachten die normaal halftijds les geven en nu vrijwillig voltijds voor de klas staan",  zegt directrice Daisy Van der Goten. "Er is ook een leerling van de opleiding zorg die de kleuters mee opvangt in de klas. En dan zijn er ouders die spontaan  aanbieden om te helpen. Die houden nu mee toezicht op de speelplaats. Maar veel marge voor de school dicht gaat, is er niet meer."

Meest gelezen