Maldonado genoot bescherming van de politie, maar dat heeft de moord niet voorkomen.
AFP or licensors

Al derde journalist dit jaar vermoord in Mexico: 2022 belooft een bloedig jaar te worden voor leden van de pers

In de Mexicaanse stad Tijuana vlak bij de grens met de Verenigde Staten is vannacht de journaliste Lourdes Maldonado doodgeschoten. Het was de tweede moord op een journalist in Mexico in een week tijd en de derde sinds Nieuwjaar. Het aantal moorden op journalisten stijgt de voorbije jaren snel in het land.

Lourdes Maldonado Lopez was een ervaren journaliste en genoot een speciale bescherming door de politie. Toch is ze vannacht doodgeschoten in haar auto vlak bij haar woning in de stad Tijuana, vlak bij de grens met de Amerikaanse staat Californië. 

Het is overigens niet de eerste keer dat er een aanslag op Maldonado gepleegd is of dat ze bedreigingen kreeg. Wie achter de moord zit, is niet duidelijk. Maldonado had onlangs een gerechtelijke strijd gewonnen tegen haar voormalige werkgever, de mediagroep PSN, die haar volgens de rechter "onterecht ontslagen had", maar dat wil nog niet zeggen dat die betrokken is bij de aanslag. Maldonado was ook in het vaarwater gekomen van machtige drugsbaronnen en tal van politici.

Nog dezelfde week is in datzelfde Tijuana een andere journalist vlak bij zijn huis doodgeschoten. Sinds Nieuwjaar komt het aantal journalisten dat vermoord is in Mexico nu al op drie en dat is zelfs voor dat land erg veel. Ook die twee andere vermoorde journalisten hielden zich vooral bezig met criminaliteit.

Gevaarlijk land voor journalisten

Moorden op journalisten zijn geen uitzondering in Mexico, dat voor die beroepscategorie een erg gevaarlijk land is. Mexico is een belangrijk doorstromingsgebied voor drugs vanuit Centraal- en Zuid-Amerika naar de Verenigde Staten en een aantal drugskartels hebben er veel macht.

Hoeveel journalisten precies vermoord worden, is niet altijd duidelijk, maar de voorbije jaren zou het zeker gaan om 145 mensen. De voorbije 3 jaar zouden er dat zeker 24 geweest zijn; vorig jaar alleen al 7. En in de derde week van januari zijn er al 3 journalisten vermoord in Mexico.

Overigens gaat het niet enkel over journalisten. De voorbije jaren stijgt het aantal moorden en doden door geweld in Mexico erg spectaculair. Per 100.000 inwoners werden in 2017 net geen 25 mensen vermoord in het land. Daarmee is Mexico zelfs nog niet het gevaarlijkste land in Latijns-Amerika en de Caraïben: in Honduras lag het aantal moorden toen per 100.000 inwoners op meer dan 40, in Venezuela en Jamaica zelfs op meer dan 55 en El Salvador spant de trieste kroon met meer dan 60. Al dat geweld is overigens ook een van de redenen waarom veel mensen uit die regio proberen om naar de Verenigde Staten te gaan.

Meest gelezen