ROBIN UTRECHT

"The voice"-coach Angela Groothuizen na schandaal: "Heb ik genoeg gedaan? Meiden voelden zich niet veilig"

De Nederlandse zangeres en presentatrice Angela Groothuizen vraagt zich af of ze genoeg gedaan heeft voor de kandidaten van "The voice". Groothuizen was coach bij "The voice of Holland", "The voice kids" en "The voice senior". Na de onthullingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen van de show, nam ze contact op met ex-deelnemers. "Gelukkig hebben de meeste Voicekids een geweldige tijd gehad, maar meiden in de grote Voice hebben zich niet altijd veilig gevoeld", schrijft ze op Instagram. 

Angela Groothuizen (62) is bij ons vooral bekend als zangeres van de Dolly Dots en presentatrice van Nederlandse tv-programma's, zoals "Wie is de Mol?", "Obese" en "Sex met Angela". Ze was ook panellid bij tal van talentenjachten. In Vlaanderen zat ze in 2008 in de jury van "Steracteur sterartiest". Ze is ook al jarenlang een van de coaches bij verschillende formats van "The voice". 

Angela Groothuizen en de Dolly Dots in 2020. Ze is de tweede van links.
ANP

In een lange post op Instagram beschrijft ze hoe ze zelf vanaf haar 12 jaar te maken kreeg met seksuele intimidatie. "Je zou denken dat het er na drie feministische golven tegenwoordig anders aan toegaat, maar niets is minder waar."

"De afgelopen week ben ik overvallen door het nieuws over "The voice of Holland". Wát? Nee! Hoe dan? Ik besloot mijn talenten te bellen, mailen en appen om te vragen of ik iets gemist heb en of er ooit iets gebeurd was wat niet door de beugel kon."

Angela Groothuizen was samen met Marco Borsato, Gerard Joling, Ilse DeLange and Gordon coach bij "The voice senior".

"Gelukkig hebben de meeste Voicekids een geweldige tijd gehad maar meiden in de grote Voice hebben zich niet altijd veilig gevoeld. Ik heb altijd vooraf 'het gesprek' met mijn talenten gevoerd waarin ik ze aanspoor alert te blijven en onmiddellijk naar me toe te komen als er iets niet klopt. Ik ben en was niet bang om zo'n roofdier aan te spreken op zijn gedrag. Maar heb ik genoeg gedaan? Ben ik alert genoeg geweest tijdens die lange opnamedagen van soms wel 18 uur waarin we een bomvol schema aan het afwerken waren?"

Uit de gesprekken die ze had met verschillende kandidaten blijkt dat er toch een en ander foutgelopen is. "Geen geweld, geen verkrachting en volgens de wet zelfs geen aanranding, maar wel volstrekt intimiderend en fout."

Volgens Groothuizen is het enige lichtpuntje aan dit schandaal dat het misschien iets in beweging zal zetten. Ze hoopt dat er nu effectief een cultuuromslag komt. 

Vorige week bracht het BNNVARA-programma BOOS wantoestanden aan het licht bij "The voice of Holland". Bandleider Jeroen Rietbergen, coaches Ali B en Marco Borsato en een regisseur van het programma werden in het programma door meerdere vrouwen beschuldigd van wangedrag. 

Producent ITV en RTL laten een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de beschuldigingen. Ondertussen zijn de uitzendingen van "The voice of Holland" stilgelegd. Ook "The voice kids" en "The voice senior" zijn voorlopig opgeschort. 

Meest gelezen