Zanger Bob Dylan verkoopt opnamerechten van zijn volledige repertoire aan Sony

De Amerikaanse zanger Bob Dylan heeft zijn volledige catalogus aan opgenomen muziek verkocht aan Sony. De verkoop vond afgelopen juli al plaats, maar werd nu pas bekendgemaakt. Ook de "rechten van toekomstige nieuwe releases" vallen onder het contract. Voor hoeveel het oeuvre over de toonbank ging, wordt niet vermeld, maar muzieksites spreken van 200 miljoen dollar.

De deal omvat bijna zestig jaar aan muziek van de legendarische folk- en countryzanger, van zijn titelloze debuutalbum uit 1962 tot "Rough and Rowdy Ways" uit 2020. En ook de rechten van toekomstige nieuwe releases vallen onder het akkoord, volgens een persbericht van Sony. 

Het gaat om de opnamerechten. De auteursrechten had de ondertussen 80-jarige Dylan eerder al verkocht aan concurrent Universal. Het bedrijf zou daar toen tot 300 miljoen dollar (zo'n 265 miljoen euro) voor betaald hebben. Nu zou het volgens Billboard en Variety, sites gespecialiseerd in de muziekindustrie, om een bedrag van meer dan 200 miljoen dollar (zo'n 177 miljoen euro) gaan.

Houders van opnamerechten kunnen beslissen over toekomstige heruitgaven, terwijl houders van auteursrechten een vergoeding krijgen voor de airplay of streaming van een nummer, de albumverkoop of het gebruik in advertenties en films.

Bob Dylan is niet de eerste die zijn rechten verkoopt. Ook rockzanger Bruce Springsteen verkocht de opname- en auteursrechten op zijn volledige repertoire al aan Sony voor meer dan 550 miljoen dollar (486 miljoen euro).

Meest gelezen