Wordt Borsbeek nieuw district van Antwerpen? "Fusie is noodzakelijk, gemeente is te klein en heeft te weinig geld"

De afgelopen dagen is er wat commotie ontstaan in Borsbeek door een pamflet dat verspreid werd over de fusie die op til is. De gemeente is op zoek naar een gemeente om mee te fusioneren en ook aansluiting bij Antwerpen is niet ondenkbaar. "We hebben het afgelopen weekend nog gesprekken gehad, de tijd begint te dringen",  zegt burgemeester Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek). "Maar we gaan Borsbeek zeker niet verkwanselen."

"Onze gemeente Borsbeek staat te koop! Onze lokale beleidsmakers gaan van deur tot deur. Onlangs klopten ze aan bij Antwerpen." Dat staat in een pamflet dat Gazet van Antwerpen onder ogen kwam. De schrijver vreest dat het zal leiden tot meer gemeentebelasting, maar minder inspraak. 

"Onkruid tiert welig"

Op Radio 2 Antwerpen ontkent burgemeester Dis Van Berckelaer dat hij zijn gemeente zomaar op een blaadje aan de stad Antwerpen als nieuw district aanbiedt. "Nee hoor, laat ons zeggen dat we op zoek zijn naar een nieuw lief", zegt hij. "En we doen dat echt uit noodzaak."

Daar geeft hij ook een aantal voorbeelden van. "We kunnen maar een straat heraanleggen deze legislatuur en dan is het geld op. We kregen in de zomer veel klachten over onkruid dat welig tiert, de mensen van de groendienst kunnen het niet bijhouden, maar we kunnen hen geen extra middelen of krachten geven. Jongeren komen met veel vragen, maar we lopen op onze limieten."

Beluister hier de reacties van inwoners en het gesprek met burgemeester Dis Van Berckelaer

Wat goed is, behouden we. Wat meer kan, is meegenomen. We gaan Borsbeek niet verkwanselen

Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek), burgemeester Borsbeek

Er was al overleg met de buurgemeenten, zoals de gemeenten van de zone Minos (Wijnegem, Wommelgem, Boechout en Mortsel), maar Borsbeek als nieuw Antwerps district is ook een mogelijkheid. "We willen alle pistes onderzoeken. We willen onze inwoners ook zo snel mogelijk op de hoogte brengen. Er is ook geen tijd te verliezen. Het is de bedoeling om tot een intentieverklaring te komen en vanaf dan nog twee jaar door te werken om alle vragen die burgers hebben, te beantwoorden. Wat goed is voor Borsbeek behouden we en wat er meer kan, is meegenomen. We gaan Borsbeek niet verkwanselen."

"Den buiten"

De meningen van de inwoners zijn verdeeld, en heel wat mensen lijken er niet meteen van wakker te liggen. Wommelgem komt wel naar voor als de favoriete gemeente om mee te fusioneren. "De stad is al zo groot. Borsbeek is toch nog meer "den buiten". En zal het dan echt goedkoper worden?", zijn bedenkingen die enkele mensen zich maken.

"We hebben altijd gezegd dat we als stad openstaan voor gesprekken", zegt Johan Vermant, de woordvoerder van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Er is heel veel contact, met verschillende randgemeenten, over een waaier aan onderwerpen."

Het doel van het Borsbeekse gemeentebestuur is in elk geval een princiepsakkoord met een fusiepartner, ten laatste op 31 december 2023. De fusiegemeente zal dan eind 2024 ook zo naar de kiezer trekken.

Meest gelezen