Burgemeester Merchtem koopt varkenskop voor 50 euro

Burgemeester Maarten Mast (LVB) heeft tijdens de Sint-Antoniusveiling in de kerk van Bollebeek (Merchtem) zondagochtend 50 euro geboden voor de enige varkenskop die symbolisch werd geveild. Door corona was het dit jaar allemaal erg beperkt, geen grote veiling in de pastorie met allerlei producten zoals aardappelen, witloof, en wijn.

Zo’n 50-tal parochianen kwam zondag naar de eeuwenoude Sint-Antoniusviering. Daarbij wordt traditioneel een varkenskop per opbod verkocht. De stoelen in de kerk stonden verder uit elkaar en het was allemaal kleinschaliger dan anders. Dienstdoend veilingmeester Geert Tirry begon met 35 euro.

Komaan mensen, je kan er van alles mee doen, 35 euro is toch te weinig. Zeker voor deze varkenskop, hij weegt zeker 60 kilogram

Geert Tirry

“Het is voor het goede doel, dus ik bood 50 euro”, vertelt burgemeester Mast. “Dat gaat naar Welzijnszorg-Broederlijk Delen. Ik schenk de varkenskop ook aan hen, ze kunnen er zeker weg mee, je kan er goede soep van maken. Want ik geef toe: ik durf er ook niet goed mee thuis komen”, lacht de burgemeester, die het belang van Sint-Antonius in Bollebeek nog eens onderstreepte. 

Kleine gemeenschap

“Bollebeek is zowel op grondgebied Merchtem als Asse gelegen. Het is een kleine gemeenschap, maar de viering van Sint-Antonius leeft hier wel. Vorig jaar kon de traditionele veiling van offergaven van natuurproducten ten voordele van het mannenkoor niet doorgaan omwille van corona. Traditioneel komen dan heel wat politici tegen mekaar opbieden voor de natuurproducten, met de varkenskop als grootste trofee. Maar de schepenen en mijn collega-burgemeester uit Asse gaven dit jaar verstek. Ik daag hen uit om volgend jaar zeker mee te komen bieden”, besluit burgemeester Mast

Symbolisch

Via het OCMW van Asse en Merchtem komt de opbrengst terecht bij de mensen die het nodig hebben. Geert Tirry van de parochie hoopt dat de traditie van de Sint-Antoniusviering niet verloren gaat door corona. "Daarom was het belangrijk om toch een symbolische veiling van één varkenskop te organiseren voor een zittend publiek in de kerk. Zo behouden we de traditie in de hoop in 2023 opnieuw een grote veiling met veel volk te kunnen organiseren.” 

Meest gelezen