Stad Brugge

Brugse cultuurhuizen plannen testen van luchtkwaliteit voor opnieuw meer bezoekers 

In verschillende grote cultuurzalen in Brugge gaat de stad de komende weken de luchtkwaliteit meten bij een bezetting van 70 procent. Zo willen ze testen of de luchtkwaliteit goed genoeg blijft om het aantal bezoekers eventueel op te schalen naar 100 procent. "De gezondheid en veiligheid van onze bezoekers blijft belangrijk", zegt schepen van Cultuur Nico Blontrock (CD&V).  

Vanaf vrijdag gaat code rood in van de coronabarometer. Daardoor mogen de grote zalen van bijvoorbeeld cultuurhuizen opnieuw opschalen naar 70 procent van hun normale capaciteit in plaats van het vaste maximum van 200 bezoekers. En als de organisatie een goede luchtkwaliteit kan garanderen, dan mogen ze nog verder opschalen naar 100 procent. Maar daarvoor moet de luchtkwaliteit onder de 990 ppm blijven. 

Testen uitvoeren

De komende weken zal stad Brugge uitzoeken in welke mate dat mogelijk is in de Brugse cultuurhuizen. "We willen het vooral zekerheid nog eens nagaan. Voorlopig houden we het op 70 procent en zullen we uittesten of de luchtkwaliteit even goed blijft op een hogere capaciteit", zegt schepen van Cultuur, Nico Blontrock (CD&V). "Als dat zo is kunnen we opschuiven richting een volledige bezetting. De gezondheid en veiligheid van onze bezoekers is het belangrijkste. De stadsschouwburg van Brugge is een oud en historisch gebouw, dus het is nu nog moeilijk om in te schatten of de luchtkwaliteit er volledig in orde zal zijn volgens de nieuwe maatregelen."

Vanaf vrijdag kunnen er voorlopig dus 480 bezoekers opnieuw samen genieten van een voorstelling in de stadsschouwburg en 280 in de Magdalenazaal. "Voordat de coronabarometer er was, hebben we nog verschillende voorstellingen proberen te redden door ze bijvoorbeeld 2 maal te spelen voor een publiek van telkens 200 personen. Maar dat was helemaal niet zo simpel voor de artiesten en de rendabiliteit, dus we zijn blij met deze vooruitgang", besluit schepen Blontrock. 

Meest gelezen