Coronablog - Vandenbroucke en Weyts stellen voor om kinderen na hoogrisicocontact toch naar school te laten gaan 

De werkende bevolking telt goed de helft meer besmettingen dan de algemene bevolking. Bedrijven worden daardoor geconfronteerd met personeelsuitval, ook de NMBS. Verder is de kaap van de 3.000 covidpatiënten in de ziekenhuizen (opnieuw) bereikt. Volg de belangrijkste updates in deze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Vandenbroucke en Weyts willen quarantaineregels in onderwijs versoepelen

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) stelt voor om tijdelijk kinderen die thuis een hoogrisicocontact hebben gehad toch naar school te laten gaan. Dat standpunt verdedigt hij op de voorbereidende vergadering op de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid van woensdag.

Vandenbroucke stelt vast dat de besmettelijkheid van de omikronvariant veel afwezigheden bij leerlingen en leerkrachten en de sluiting van klassen veroorzaakt, wegens een besmetting of quarantaine. Daarom stelt hij een tijdelijke aanpassing van de huidige procedure voor.

Kinderen die thuis een hoogrisicocontact hebben gehad, maar zelf geen covid hebben opgelopen, zouden dan toch naar school kunnen. Voor de andere activiteiten blijft de quarantaine dan wel nog verplicht. Bedoeling is wel dat de kinderen een zelftest ondergaan om te kijken of ze al dan niet besmet zijn.

Kinderen die wel besmet blijken, symptomatisch of niet, moeten voor Vandenbroucke nog altijd thuis blijven om leerlingen en leerkrachten maximaal te beschermen tegen besmetting. Voorts wordt aangedrongen dat ouders hun kinderen laten testen met een PCR-test als ze symptomen vertonen, door gebruik te maken van de zelf-evaluatietool om een gratis testcode te verkrijgen.

Wat zijn de huidige quarantaineregels?

  • Wie gevaccineerd is en binnen de laatste vijf maanden een prik heeft gekregen (tweede vaccin of booster), moet na een hoogrisicocontact geen PCR-test meer afleggen en moet ook niet meer in quarantaine.
  • Gevaccineerden die geen vaccin of booster kregen in de laatste vijf maanden moeten na een hoogrisicocontact nog steeds in quarantaine. Ze mogen vanaf dag 4 uit quarantaine, indien ze tot en met dag 7 dagelijkse negatieve zelftesten kunnen voorleggen.
  • Wie niet gevaccineerd is, moet na een hoogrisicocontact ook in quarantaine, maar mag die pas vanaf dag 7 verlaten. Zij moeten vanaf dan tot dag 10 dagelijkse negatieve zelftesten kunnen voorleggen.

Ook Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil een versoepeling van de quarantainemaatregelen in het onderwijs. "Misschien moeten we afstappen van de notie van hoogrisicocontact. Blijf thuis als je symptomen hebt, laat je testen - als het even kan vlug met een zelftest - en blijf in isolatie als je positief test. Maar alle anderen moeten gewoon naar school kunnen gaan", zei minister Weyts in "Het journaal": 

Videospeler inladen...

De helft meer besmettingen in werkende dan algemene bevolking

De werkende bevolking telt goed de helft meer besmettingen dan de algemene bevolking. Dat blijkt uit het meest recente tweewekelijks rapport van KU Leuven, UHasselt en Idewe, dat het aantal besmettingen in de verschillende sectoren met elkaar vergelijkt.

De cijfers van het rapport bespreken de periode van 4 tot 17 januari. Aan de hand van gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano, gekoppeld aan data van de sociale zekerheid en uit de contacttracing, kunnen sectoren met elkaar vergeleken worden. De cijfers worden bekeken aan de hand van de veertiendaagse incidentie, dus het aantal besmettingen per 100.000 mensen.

Bedrijven dienen zich voor te bereiden op uitval van personeel

De kunst-, sport- en recreatiesector telde de voorbije periode een incidentie van 4.403. Vooral sportclubs, waaronder voetbalclubs en fitnesscentra, tekenen hoge besmettingscijfers op. Op de tweede plaats komt het onderwijs met een incidentie van 4.394, gevolgd door de horeca met 4.285. In het onderwijs is de forse stijging vooral te merken in het secundair onderwijs.  

Voorts kennen de sectoren die met jeugd en kinderen werken, zoals crèches en kinderdagverblijven, eveneens een sterke toename. Ook de luchtvaartsector, in het vorig rapport nog de absolute koploper qua incidentie, blijft op een hoog niveau besmettingen noteren. 

Nog een opvallende conclusie: in de sector van niet-medische contactberoepen zijn er hogere gemiddelde incidenties te vinden in de schoonheidssalons dan bij de kappers. De plekken waar meer werknemers tewerkgesteld zijn, kennen ook relatief meer besmettingen. "Dit kan te maken hebben met het feit dat er, doordat er meer mensen op een plek zijn, ook een grotere verspreiding van het virus is", zegt professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven en Idewe). "Maar het zou ook kunnen dat zelfstandigen zich misschien minder vaak laten testen."

Horeca in Nederland wellicht deze week opnieuw open

In Nederland mogen de cafés en restaurants vanaf woensdag wellicht heropenen en open blijven tot 22 uur. Dat is volgens Nederlandse media afgesproken op het overleg tussen regering en experts. Voor evenementen, cultuur of horeca zal wel een coronapas nodig zijn. Cultuur en horeca zijn al sinds half december dicht bij onze noorderburen. Ook bij sportwedstrijden zal weer een beperkt aantal toeschouwers welkom zijn. Morgenavond geeft de Nederlandse regering meer uitleg. 

Audi-fabriek in Vorst week stil

De fabriek van Audi in Vorst wordt de hele week stilgelegd omdat er veel coronabesmettingen zijn onder het personeel. Het is niet de eerste keer dat de fabriek stil komt te liggen door het coronavirus. In november was dat al eens het geval.

NMBS vermindert treinaanbod wegens personeelsuitval

De NMBS ziet zich door personeelsuitval genoodzaakt om vanaf woensdag het treinaanbod tijdelijk met 6,5 procent te verminderen. Door de toename van het aantal coronabesmettingen wordt de NMBS geconfronteerd met medewerkers die afwezig zijn door ziekte of die thuis in quarantaine verblijven. Met de inperking van het aanbod wil de spoorwegmaatschappij vermijden dat treinritten onvoorzien geschrapt moeten worden.

Concreet wordt vanaf woensdag op weekdagen een van de vier IC-treinen per uur tussen Antwerpen en Brussel geschrapt. Ook de IC-treinen tussen Bergen en Aulnoye en tussen Namen-Charleroi en Maubeuge worden tijdelijk geschrapt (zowel tijdens de week als tijdens het weekend). Reizigers richting Frankrijk reizen best via Rijsel.

Ook een aantal S-treinen (voorstedelijke verbindingen) wordt tijdelijk geschrapt of aangepast. Dat is onder meer het geval voor de S7 Halle - Vilvoorde en de S9 Landen - Brussel-Schuman - Eigenbrakel, behalve één S9-trein 's ochtends vanuit Landen voor het verzekeren van het woon-schoolverkeer.

In de regio rond Antwerpen schakelt de S32-verbinding tussen Puurs, Antwerpen, Essen en Roosendaal over op een trein elk uur in plaats van elk half uur. Voor en na schooltijd wordt tussen Puurs en Antwerpen een tweede trein per uur behouden, telkens in beide richtingen. In de regio van Gent wordt de S53 treinverbinding tussen Gent-Sint-Pieters en Lokeren geschrapt. Het station van Beervelde wordt bediend door een extra stop van de IC-treinen tussen Oostende en Antwerpen.

Voorts wordt ook een aantal piekuurtreinen geschrapt. Het gaat om twee S63-treinen tussen Charleroi-Zuid en Erquelinnes (één in elke richting), twee P-treinen tussen Oostende en Brussel (één in elke richting) en één P-trein 's avonds van Brussel-Zuid naar Wezet.

In functie van de evolutie van de ziektecijfers en het aantal medewerkers in quarantaine zal zo snel mogelijk worden teruggekeerd naar het totale aanbod, verzekert de NMBS.

Ook de crèches kreunen: aantal sluitingen verdubbeld in week tijd

Het aantal opvanglocaties voor jonge kinderen dat de deuren moest sluiten wegens coronabesmettingen is in een week tijd verdubbeld. Dat meldt Kind & Gezin. “Vorige week, was 13,3 procent van alle opvanglocaties in Vlaanderen minstens één dag gesloten, terwijl dat in de week ervoor nog 5 procent was. Een gigantische stijging”, zegt Nele Wouters van Kind & Gezin.

Na de kerstvakantie bleef het aantal crèches, onthaalouders en buitenschoolse opvangplekken dat minstens een dag moest sluiten nog beperkt. Maar in korte tijd is dat verdubbeld, stelt Kind & Gezin vast. 

“We kregen al het signaal dat het zou stijgen, omdat het aantal meldingen heel sterk gestegen was”, zegt woordvoerster Nele Wouters. “We hadden vorige week bijna 1.000 meldingen van besmettingen en hoogrisicocontacten, wat bijna een verdubbeling was ten opzicht van een week voordien.” 

En dat aantal meldingen heeft dus tot een verdubbeling van het aantal sluitingen geleid. Van 5 procent in de week van 10 januari, naar 13,3 procent In de week van 17 januari. “Het is van 5 december geleden dat we nog zo’n hoog percentage hadden”, zegt Nele Wouters. 

“Toen was 12,9 procent van de opvang minstens één dag gesloten. Toen was de impact ook heel groot op de opvang en alle betrokken ouders.” Die impact is nu dus weer groot. “Daarom hopen we dat de piek nu bereikt is en dat we snel naar een daling kunnen gaan”, besluit Nele Wouters.

Pak minder collectieve ontslagen in 2021

Het afgelopen jaar hebben 79 bedrijven in België een procedure tot collectief ontslag aangekondigd. Daarbij was sprake van in totaal 5.762 banen die in gevaar komen, zo blijkt uit de jaarcijfers van de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. Het aantal aangekondigde collectieve ontslagen lag daarmee een pak lager dan tijdens het eerste coronajaar, toen er in totaal 9.414 banen bedreigd waren. Het aantal ligt in de buurt van de jaren 2018 (6.027 ) en 2019 (5.087).

In 2020 waren er nog 103 bedrijven die een procedure tot collectief ontslag aankondigden. Vorig jaar zakte dat aantal tot 79. Vooral in het begin van het jaar en -traditioneel- de maand september gebeurden de meeste aankondigingen.

De grootste aangekondigde herstructurering was die bij pakjesbedrijf FedEx in Luik, goed voor 671 geplande ontslagen, gevolgd door het transportbedrijf Kuehne + Nagel uit Nijvel (-518 jobs). Ruitenwisserfabrikant Robert Bosch uit Tienen bekleedt de derde plaats, met 400 aangekondigde ontslagen. De transportsector was de zwaarst getroffen sector, op de voet gevolgd door de metaalverwerking. Vlaams-Brabant en Luik waren ook de meest getroffen provincies. Globaal is Vlaanderen goed voor bijna de helft (46,53 procent) van de aangekondigde collectieve ontslagen.

Als bedrijven een groot aantal werknemers tegelijk willen ontslaan, moeten ze een bijzondere procedure van overleg met het personeel volgen. De drempels voor de activering van die zogenaamde procedure-Renault liggen vast: voor bedrijven met meer dan 300 werknemers is ze van toepassing vanaf 30 ontslagen, voor bedrijven met 100 tot 299 werknemers bij het ontslag van minstens 10 procent van het personeel en bij bedrijven met 20 tot 99 werknemers vanaf 10 ontslagen.

Belangrijk ook is dat de aangekondigde aantallen niet noodzakelijk de effectieve ontslagen zijn. Tijdens de informatie- en consultatieprocedure raken vakbonden en werkgever het immers vaak eens om andere maatregelen te nemen zodat nog een aantal banen gered kunnen worden. Zo hebben in 2021 86 bedrijven hun prcedure-Renault beëindigd, waarbij de 6.949 aangekondigde ontslagen werden teruggebracht tot 5.692 effectief gerealiseerd. De duur van de procedure steeg in 2021 wel sterk: tot gemiddeld 105 dagen of mediaan 85 dagen.

In de Vinderhoutse bossen komt een 'Onument' als herdenkingsplek voor de slachtoffers van corona

Het 'Onument' is een monument in de vorm van een onderbroken cirkel. De O in Onument staat voor die cirkel, maar ook voor 'O'penheid om over rouw en verlies te praten. Het is een herdenkingsmonument voor de vele coronaslachtoffers. Het idee voor een 'Onument' in Gent komt van de Gentse psychiater Uus Knops. "Verdriet kunnen delen is zeer belangrijk."

Lees meer in dit artikel:

Nieuwe noodkreet om quarantaineregels in scholen aan te passen: "Onhoudbaar, we zijn feitelijk scholen aan het sluiten"

Omdat soms al volledige scholen de deuren moeten sluiten en omdat vele scholen het praktisch niet meer redden om goed les te geven, vraagt de onderwijssector nog eens met aandrang om de quarantaineregels aan te passen. “Iedereen zegt wel dat onderwijs prioritair is, maar met de huidige regels zijn we in de feiten het onderwijs aan het sluiten”, zegt Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. “Het is nu afwachten of woensdag de regels worden besproken.

Lees meer in dit artikel:

2.800 leerlingen van College ten Doorn in Eeklo krijgen vanaf morgen twee weken afstandsonderwijs

De grootste school van het Meetjesland, College ten Doorn, moet vanaf morgen twee weken de schoolpoorten sluiten en overschakelen op afstandsonderwijs. Er zijn te veel coronabesmettingen bij zowel de leerlingen als de leerkrachten. Het organiseren van de lessen werd te moeilijk.

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen