Cosmodrome Genk kijkt met spanning uit naar aankomst van ruimtetelescoop James Webb

De ruimtetelescoop James Webb komt vandaag aan op zijn bestemming. In de volkssterrenwacht Cosmodrome in Genk volgen ze de reis van de telescoop op de voet. James Webb is de opvolger van Hubble. Ongeveer een maand na de lancering en 1,5 miljoen kilometer verder zal hij op een vaste plek in de ruimte aan zijn werk beginnen.  

“In vergelijking met de James Webb kan onze telescoop van de Cosmodrome helemaal niet zo ver kijken”, zegt Seppe Canonaco terwijl hij de koepel openschuift. “Dat komt onder meer omdat we met onze sterrenkijker nog met onze ogen kijken. De James Webb kijkt naar infrarood licht." 

De vluchtleiding zal vandaag de motoren van de sonde starten en de James Webb op zijn definitieve plaats zetten. Hij krijgt een plek in de schaduw van de aarde. Van daaruit heeft hij een vrij zicht op het universum. De komende jaren zal hij het heelal in beeld brengen. 

(lees verder onder de foto)

Op zoek naar leven

In de Cosmodrome wordt de reis van de James Webb op de voet gevolgd. Er wordt veel verwacht van de ruimtetelescoop. “Zo moet hij zoeken naar planeten waar leven mogelijk is en moet hij door nevels heen kijken en de achterliggende sterren observeren”, weet Seppe. 

De telescoop moet voor z'n start meer dan 300 commando's uitvoeren, daar kan wel eens iets mee mis gaan

Seppe Canonaco van de Cosmodrome in Genk

Maar er kan tijdens de reis veel mis gaan. “Meer dan 300 commando’s moeten er uitgevoerd worden. Tot nu toe heeft de telescoop die met succes uitgevoerd. En dat is maar goed ook want het project kost 8 miljard euro." 

James Webb en Hubble

De James Webb is de opvolger van de ruimtetelescoop Hubble, die al 32 jaar meegaat. Zijn kern, de spiegel, is ruim 6 keer zo groot als die van Hubble. “Hij kan ongeveer een miljard jaar verder in de tijd kijken dan Hubble.”

(lees verder onder de foto)

(NASA/Bill Ingalls) For copyright and restrictions refer to - http://www.nasa.gov/multimedia/guidelines/index.html

Eerste beelden

Hoewel de James Webb vandaag op zijn definitieve plek aankomt, is het nog enkele maanden wachten op de eerste beelden. Eerst moet er getest worden of alles werkt. Tegen eind april zou de James Webb z’n eerste metingen doen. 

Meest gelezen