Minister Verlinden na rellen bij coronabetoging: "Politie was voorbereid, maar aanpak wordt geëvalueerd"

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) had de politie zich wel degelijk goed voorbereid op de coronamanifestatie van gisteren in Brussel. De betoging draaide evenwel net als de vorige manifestaties alweer uit op rellen. "Daarom evalueren we wat er nog beter kan", aldus minister Verlinden in "De Afspraak" op Canvas.

Zo'n 50.000 mensen zijn gisteren komen manifesteren in Brussel tegen het coronabeleid. De meesten hielden het rustig, maar enkele honderden heethoofden keerden zich tegen de politie en richtten vernielingen aan. Het is niet de eerste keer dat een coronabetoging in Brussel uitmondt in rellen. Maar de politie was wel degelijk goed voorbereid, stelt minister Verlinden.

"Er zijn een aantal voorbereidende vergaderingen geweest tussen de federale en lokale politie. Er zijn ook contacten geweest met de organisator. We hebben recent ook geïnvesteerd in opleidingen en de politie heeft een groot terrein ter beschikking om zich te leren organiseren op dit soort evenementen", verklaart Verlinden.

"Maar de realiteit is dat het gigantisch moeilijk is om dit allemaal op voorhand tegen te houden wanneer een aantal heethoofden zich mengen onder 50.000 betogers. Maar het kan altijd beter. Er wordt nu een evaluatie gemaakt en er wordt onder meer bekeken wat er beter had gekund in de operationele beslissingen", klinkt het. "Dit neemt niet weg dat men op voorhand al het mogelijke had gedaan. Er zijn ook 6 aanhoudingen gebeurd nog voor de manifestatie gestart is. Dat wijst erop dat men mensen kan identificeren."

Volgens minister Verlinden is het niet eenvoudig om potentieel gevaarlijke mensen op voorhand tegen te houden. "Het is niet altijd zichtbaar. We moeten ook vermijden dat de politie bij de start van de betoging al ingrijpt en dat iedereen dan zegt dat disproportionele middelen worden gebruikt tegen mensen die gewoon komen betogen."

Statische betoging

De betoging van afgelopen zondag was een optocht die de goedkeuring had gekregen van de burgemeester van Brussel. "Ik laat dat aan de mensen op het terrein om die beoordeling te maken", zegt minister van Binnenlandse Zaken Verlinden daarover. "Men heeft een beoordeling gemaakt. Als we het nu hier verbieden, gaat de weerstand niet nog groter worden? Die beoordeling is gemaakt."

Sommigen opperen om bij dergelijke risicobetogingen enkel een statische manifestatie toe te laten, waarbij de manifestanten dan op één plek zouden mogen samenkomen. "Daar valt zeker iets voor te zeggen", reageert minister Verlinden. "Maar zelfs als je zou proberen te evacueren naar een bepaalde meer afgelegen zone, dan nog zullen sommige betogers de weg naar het centrum vinden."

Volgens Tom Meert, de organisator van de betoging van gisteren, kan je een betoging geen beperkende maatregelen opleggen en dus niet verplicht statisch maken. Meert beroept zich daarvoor op de Grondwet. "De Grondwet is geen vodje papier", poneerde hij in "De Afspraak". De Grondwet beschermt inderdaad het recht op manifestaties, maar die kunnen wel degelijk onderworpen worden aan politiewetten.

Bekijk de discussie in "De Afspraak" op Canvas:

Videospeler inladen...

Meest gelezen