Franse modewereld rouwt om Thierry Mugler die powervrouwen als Beyoncé en Kim Kardashian liet schitteren

De Franse modeontwerper Thierry Mugler (73) is overleden. Dat heeft zijn vertegenwoordigerJean-Baptiste Rougeot aan het Franse persagentschap AFP gemeld. Mugler doet wellicht een belletje rinkelen voor zijn bekende parfums, maar hij liet ook met zijn creaties powervrouwen als Beyoncé en Kim Kardashian naar voren komen.

"Met grote droefheid moeten we het overlijden melden van de heer Manfred Thierry Mugler. Moge zijn ziel in vrede rusten", luidt het in een verklaring op de sociale media van de ontwerper.  

Volgens Rougeot kwam de dood van Thierry Mugler onverwacht. De couturier had nog plannen en zou begin deze week zelfs nieuwe samenwerkingen aankondigen.

Balletdanser wordt ontwerper

Thierry Mugler wordt in 1948 in Straatsburg geboren. Op zijn 14e besluit hij danser te worden bij het balletgezelschap van de Opéra national du Rhin. Het is daar - op erg jonge leeftijd - dat hij de inspiratie vindt voor zijn latere collecties. Op zijn 25e (in 1973) richt hij zijn eigen modehuis op.

Centraal staat telkens het vrouwenlichaam met zijn strakke en verfijnde vormen of rondingen waar Mugler graag de nadruk op legt. Zijn klanten mogen er niet goedkoop uitzien, maar moeten in hun outfits power uitstralen. "Ik heb altijd geprobeerd om het lichaam naar een hoger niveau te tillen, om mensen te laten dromen", aldus Mugler.

Ik heb altijd geprobeerd om het lichaam naar een hoger niveau te tillen

Thierry Mugler

Mugler zet vooral de toon in de jaren 80 en is kind aan huis bij tal van beroemdheden als Madonna, David Bowie, Diana Ross, Nicole Kidman en Cindy Crawford. In 2009 ontwerpt hij de kostuums voor de wereldtournee 'I am..." van Beyoncé en in 2019 kleedt hij Kim Kardashian voor het Met Gala. "Hij doet altijd het totaalpakket, van haar tot nagels", laat Kardashian toen optekenen.

Beyoncé tijdens de "I am..."-tournee.
Kim Kardashian in een outfit van Mugler (Met Gala - 2019).

De vele looks van Thierry Mugler

Videospeler inladen...

Meest gelezen