UGent biedt haar Erasmusstudenten in Duitsland psychologische steun na schietpartij

De 4 studenten van de UGent die als uitwisselingsstudent aan de universiteit in Heidelberg studeren, krijgen psychologische bijstand. Ze waren niet aanwezig op de campus van de universiteit waar vanmiddag een schietpartij plaats vond, maar de UGent heeft een team klaar staan om steun te bieden bij dergelijke gebeurtenissen. Er vielen bij de schietpartij in Heidelberg verschillende gewonden en 1 dode. Ook de dader is dood teruggevonden.

UCare is een opvang- en zorgteam van de universiteit van Gent dat studenten en personeelsleden opvangt als hen iets schokkends  is overkomen. "Hier is het een schietpartij, maar het kan net zo goed om een overlijden gaan, of om agressie", weet Gunther Groenwals van het UCareteam. Hij legt uit dat de UGent onmiddellijk contact heeft gezocht met de studenten, van zodra het nieuws van de schietpartij op de universiteit in Heidelberg bekend raakte. Er zijn 4 Gentse studenten in Heidelberg, in het kader van een Erasmusuitwisseling. Ze waren niet op de campus op het moment van de schietpartij. 

Team van vrijwilligers

UCare werkt uitsluitend met vrijwilligers "die getraind zijn om om te gaan met studenten en personeelsleden na schokkende gebeurtenissen". De eerste taak van het team is om zodra er iets is gebeurd contact te zoeken met de betrokkenen, "zodat ze weten waar ze terecht kunnen en dat er een vertrouwenspersoon is aan wie ze hun verhaal kunnen doen. We vangen hen op en doen daarna 3 groepsgesprekken over wat de impact is van de gebeurtenis."

Als verdere hulp nodig is, dan kan UCare een begeleidingstraject starten of doorverwijzen naar een traumapsycholoog. "In dit geval kan dat online gebeuren als de studenten in het buitenland zijn, maar als ze terugkeren kan dat ook op de campus."

Meest gelezen