Gloednieuw XR-Huis moet Limburgse bedrijven innovatiever laten werken en meer concurrentieel maken

Op het wetenschapspark van de UHasselt is vanmiddag het XR-Huis voorgesteld. Daar wordt Limburgse kennis gebundeld rond technologie die te maken heeft met het digitale uitbreiden van de echte wereld. “Bedrijven kunnen hier voortaan terecht om met technologie zoals sensoren of virtual reality meer innoverend te werken en hun concurrentie te verhogen”, legt professor dr. Fabian Di Fiore uit.

"XR-technologie is een brede verzamelnaam voor alles wat te maken heeft met het digitaal uitbreiden van de echte wereld”, legt professor Di Fiore uit. “Denk hierbij aan sensoren, wearables en aan Virtual Reality. Je ziet de wereld met je eigen ogen, gecombineerd met virtuele aspecten.”

De professor geeft een concrete toepassing: “Bedrijven die poetspersoneel willen opleiden moeten meestal een bepaalde procedure uitleggen, die vaak plaatsvindt in klasverband. Een VR-bril kan die taak overnemen, en personeel in opleiding instructies en feedback geven tijdens het poetsen. Bijvoorbeeld of de bewegingen te snel of te traag gebeuren.”

SALKTurbo

“Met het SALKTurboproject XR-Huis worden de Limburgse onderzoekskrachten en digitale expertise gebundeld”, zegt gedupteerde van Economie Tom Vandeput (CD&V). “Tal van bedrijven zullen hier terecht kunnen voor diverse digitale vraagstukken. Op die manier zorgen we voor een snelle toepassing in het bedrijfsleven en stimuleren we de economische groei van onze provincie. Het totaalbudget van dit project bedraagt 2,3 miljoen euro, waarvan de provincie 823.00 euro voorziet.”

Meest gelezen