Jan Ypermanziekenhuis

Ieperse longarts pleit voor versoepeling quarantaineregels op school

Dokter Ann-Catherine Soenen is long- en covidarts in het Ieperse Jan Ypermanziekenhuis. In een open brief pleit ze voor een versoepeling van de quarantainemaatregelen op school. "Veel kinderen, die niet ziek of besmet zijn, zitten te vaak en onnodig thuis. Dit is niet meer te verantwoorden."

De voorbije 2 jaar stond Soenen op de eerste rij van de coronacrisis. “Als covid-arts ben ik heel eerlijk wat moe gestreden, maar ik blijf gaan. Dit is mijn job, hier ben ik voor opgeleid”, schrijft ze. “Thuis blijken opnieuw 2 van mijn 3 schoolgaande kinderen in quarantaine gezet. Want nu verloopt de noodremprocedure als volgt: vanaf 4 besmettingen in een lagere schoolklas wordt de volledige klas 5 dagen in quarantaine gezet.  Ik kan de tel niet meer bijhouden hoeveel dagen zij al thuis gezet zijn de afgelopen 2 jaar, terwijl ze niet ziek waren. De kinderen en de jeugd tout court zijn al de hele crisis de grootste slachtoffers van de lockdown, quarantaines en coronamaatregelen."

De druk op ziekenhuizen is minder nijpend, dankzij vaccinatie en Omikron

Dankzij de vaccinatie en de omikronvariant, waar mensen minder zwaar ziek van zijn, blijft de situatie in de ziekenhuizen voorlopig onder controle. Dus, zegt de longarts, moeten de maatregelen voor kinderen in het onderwijs kunnen herbekeken worden. Al roept ze ook op om niet te voorbarig te zijn en te vlug maatregelen te lossen, gezien de hoge besmettingscijfers.

Niet alleen wiskunde en taal die ze op school leren zijn belangrijk, maar ook het in groep werken en het samenleven. Dat kan niet vervangen worden door online lessen

Longart Ann-Catherine Soenen

“Onderwijs is een basisrecht van ieder kind. Niet alleen de wiskunde en taal, die ze er leren zijn belangrijk, maar ook het in groep werken, samenleven en het naleven van afspraken zijn levenslessen, die ze hun hele leven zullen nodig hebben. En dat kan niet door online lessen vervangen worden.  Bovendien worden de kinderen, die thuis in een moeilijke situatie leven opnieuw vergeten. Kinderen voor wie de school een warm nest is, waar ze even weg zijn van de armoede, geweld en problemen, die ze thuis kennen. Kinderen, waar school een houvast is in hun moeilijk bestaan”.

Geen vrijgeleide om alle maatregelen te lossen

Maar haar pleidooi is geen vrijgeleide om alle maatregelen te lossen, benadrukt Soenen. “We zullen de maatregelen mondjesmaat moeten proberen lossen en ons jammer genoeg moeten blijven aanpassen aan de grillen van het coronavirus, totdat het helemaal is weggeëbd. Zieke kinderen horen uiteraard thuis te zijn. Maar gezonde kinderen thuis houden en hen onthouden van kwaliteitsvol onderwijs, is op dit moment een schending van de rechten van het kind.  De plaats van kinderen is en blijft op school, zonder meer!”

Meest gelezen