Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Politieonderzoek naar premier Johnson: "Maar je zal hem bij zijn vingernagels moeten losrukken van Downing Street"

Volgens VRT-correspondent Lia van Bekhoven denkt de Britse premier Boris Johnson nog steeds niet aan opstappen: "Je zal Johnson aan zijn vingernagels één voor één moeten losrukken van de zwarte deur van Downing Street". De Britse premier zit in steeds nauwere schoentjes nu ook de politie een onderzoek heeft geopend naar de verschillende feestpartijen in Downing Street 10 tijdens de coronapandemie.

De politie in het Verenigd Koninkrijk heeft een onderzoek geopend naar de verschillende feesten die tijdens de coronapandemie in Downing Street 10 werden gehouden.  Ze onderzoekt of er "mogelijk inbreuken hebben plaatsgevonden op de COVID-19-regelgeving" tijdens deze feesten, dat zei commissaris Cressida Dic. Het onderzoek komt er na een zoveelste beschuldiging aan het adres van de Britse premier over feesten tijdens de lockdown in Downing Street 10.

Volgens Lia van Bekhoven, VRT-correspondent in Groot-Brittannië, heeft "Partygate" tot een politieonderzoek geleid omdat de ambtenaar, die werd aangesteld om de feesten in Downing Street 10 te onderzoeken, dingen heeft ontdekt, waarvan ze vermoedt dat het voer voor de politie is. "Als ik klachten tegenkom, waarvan ik denk dat ze voer zijn voor de politie, draag ik het over aan de politie", zei de ambtenaar daarover.

Bekijk het interview met correspondent Lia van Bekhoven: "Premier Johnson kan niet meer serieus genomen worden, nu hij wordt onderzocht door de politie":

Videospeler inladen...

"De optimisten binnen zijn partij zien het als een adempauze voor Johnson", weet van Bekhoven. Als de politie ermee bezig is, hoeft hij geen vragen te beantwoorden, is de redenering. “Maar de pessimisten, die in de meerderheid zijn, zien het als de zoveelste vleeswonde in het gezag van de premier”, aldus van Bekhoven. "Ze vinden dat de premier niet meer serieus kan worden genomen, nu er naar hem en zijn kantoor een onderzoek wordt gevoerd door de politie."

Ze vinden dat de premier niet meer serieus kan worden genomen, nu hij onderzocht wordt door de politie

Lia van Bekhoven

Volgens de VRT-correspondent gaat het er achter de schermen in Downing Street chaotisch aan toe. Ze zijn nog aan het verwerken dat er naast de "17  à 18 feestjes" ook nog een politieonderzoek komt. "Ze zijn aan het bekijken of er een nooduitgang is, als er al een is", zegt van Bekhoven daarover.

Veel hangt af van de wijze waarop de politie de premier zal horen. Gaan ze hem in het onderzoek als getuige of als verdachte ondervragen. Volgens van Bekhoven zal Johnson in beide gevallen willen aanblijven als premier.

"Als het aan Boris Johnson ligt, zal je hem aan zijn vingernagels één voor één moeten losrukken van de zwarte deur van Downing Street. Het is zijn omgeving, zijn fractie, (...), de zogenaamde mannen in grijze pakken, die hem uit Downing Street zullen moeten trekken." Maar de maat is nog niet vol, volgens de correspondent.

"Veel aan populariteit verloren"

De piek van de verontwaardiging is bij de Britten achter de rug. "Maar heel wat Britten zijn nog steeds erg boos en teleurgesteld, omdat zij geen afscheid konden nemen van een zieke of stervende zoon of moeder terwijl Boris zich niet aan de regels hield", duidt van Bekhoven nog.

De premier is ook veel aan populariteit verloren, volgens van Bekhoven. "Het is moeilijk, zo niet onmogelijk om ooit nog terug te komen als populaire maar ook een geloofwaardige partijleider en premier", aldus van Bekhoven.

Johnson opnieuw onder vuur

Gisteren kwam een zoveelste feest in Downing Street 10 aan het licht. Deze keer ging het om een verjaardagsfeest voor Johnson. Het feest werd gehouden op 19 juni 2020 kort na 14 uur.

Het VK zit dan nog volop in een lockdown wegens de eerste coronagolf en bijeenkomsten binnen zijn in principe verboden. Toch komen klaarblijkelijk zo'n 30 mensen samen in Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse premier. Er is cake en er wordt "happy birthday" gezongen als verrassing voor premier Johnson, zo brengt althans de Britse zender ITV naar buiten.

Het kabinet van premier Johnson wil niet spreken van een feestje, maar geeft wel toe dat enkele medewerkers die namiddag in de Cabinet Room van Downing Street 10 kort zijn samengekomen om Johnson te feliciteren met zijn verjaardag. De premier zelf was er minder dan 10 minuten, luidt het. 

Een bron laat aan de Britse openbare omroep BBC weten dat het cakegebeuren was georganiseerd door Carrie Symonds, toen nog de verloofde en intussen de echtgenote van Boris Johnson. Diezelfde bron laat verstaan dat er geen sprake was van social distancing.

Minister van Omgeving George Eustice van zijn kant spreekt volgens de BBC eerder van een tiental aanwezigen in plaats van 30. "Ik heb begrepen dat het letterlijk ging om verjaardagscake die op het einde van de werkdag werd opgediend. Ik denk niet dat dat echt een feestje is zoals mogelijk wel het geval is in de meer ernstige aantijgingen die worden onderzocht."
Door de nieuwe onthulling en het politieonderzoek luidt de roep om Johnsons ontslag in elk geval weer luider.

Meest gelezen