Visit Lier

Lier herdenkt auteur en kunstenaar Felix Timmermans 75 jaar na zijn dood

Het is vandaag exact 75 jaar geleden dat schrijver en kunstenaar Felix Timmermans overleed. Lier herdenkt haar ereburger onder andere met een nieuwe "Timmermanswandeling", langs plekken in de stad waar Timmermans inspiratie vond of waar hij werkte.

Felix Timmermans stierf op 24 januari 1947 op 60-jarige leeftijd in Lier, de plek waar hij geboren en getogen is. "Hij liet zich bij zijn werken inspireren door de stad, en tegelijkertijd is de stad ook gevormd door hem", vertelt burgemeester Rik Verwaest (N-VA) bij Radio 2 Antwerpen. "Als je denkt aan Lier, dan denk je bijvoorbeeld meteen aan Pallieter en "Lierke Plezierke". Dat zijn twee termen die uit de koker van Timmermans komen."

Er was dus genoeg inspiratie voor een nieuwe wandeling rond Felix Timmermans. Die is "Alleen de dingen zingen" genoemd, naar een van zijn gedichten. Ze wordt vanaf april aangeboden via de toeristische dienst. "Gisteren werd de wandeling al eens uitgetest, maar ik ben door de coronasituatie vroeger moeten vertrekken", vertelt Verwaest. "Dat is treffend eigenlijk, want Timmermans heeft de Spaanse Griep meegemaakt en erover geschreven", lacht hij.

Door corona zal er geen groot feest zijn. Gelukkig was Timmermans zo veelzijdig dat we hem op verschillende manieren kunnen herdenken

Rik Verwaest (N-VA), burgemeester Lier

"Door corona zijn de vieringen verspreid over verschillende momenten en activiteiten. Er zal geen groot feest zijn", zegt Verwaest. "Gelukkig was Timmermans zo'n veelzijdig kunstenaar en kunnen we hem op verschillende manieren herdenken. Er wordt bijvoorbeeld een kleurplaat gemaakt voor de allerkleinsten, er komt ook een soort "rock-opera", en er zijn ook de klassieke tentoonstellingen. We mikken op alle leeftijden, ook op kinderen die nog te jong zijn om Timmermans te kennen van zijn werk. Zo kan hij nog minstens 75 jaar doorleven."

Meest gelezen