Viroloog Marc Van Ranst snoeihard voor "zelfbesmetting" Pieter Loridon: "Oliedom, je kan ervan sterven "

Voormalig basketbalspeler Pieter Loridon heeft zichzelf besmet met het coronavirus via speeksel van een ziek persoon. Dat zegt hij op Instagram, tot grote ontsteltenis van medische specialisten. "Je weet niet welke dosis virus je op die manier in je lichaam binnenbrengt. Dit kan dodelijk zijn", zegt viroloog Marc Van Ranst op Radio 2 Antwerpen.

Pieter Loridon scoort al lang niet meer op het basketbalveld maar wel op Instagram. Daar vertelde hij zijn bijna 38.000 volgers dat hij speeksel van een besmet persoon in zijn neus heeft liggen rammen (sic) en dat hij nu zelf positief is. 

Loridon staat bekend als antivaxer. Volgens de bewuste instagrampost wil Loridon via de besmetting een Covid Safe Ticket bemachtigen om naar het buitenland te kunnen reizen. Medische specialisten reageren furieus en vol ongeloof.

Dodelijk experiment

"Dit is erg dom en druist in tegen elke richtlijn", zegt viroloog Marc Van Ranst op Radio 2 Antwerpen. "In Tsjechië had de zangeres Hana Horka hetzelfde briljante idee. Ze is zondag aan covid overleden. Je hebt met dat speeksel geen enkel idee hoeveel viruspartikels je in je lichaam brengt. Die dosis kan waanzinnig hoog zijn waardoor je ernstig ziek wordt. Zeker als je zoals Loridon niet gevaccineerd bent."

In Tsjechië is zangeres Hana Horka gestorven nadat ze hetzelfde deed als Loridon 

Marc Van Ranst

Van Ranst noemt het onverantwoord dat Loridon deze praktijk met zijn vele volgers deelt. "Ik vrees dat hij hierover niet heeft nagedacht. Doe dit zeker niet na. Ik begrijp het echt niet. Loridon doet alsof alles beter is dan een vaccin dat gecheckt werd door verschillende organismen en waarvan je de samenstelling perfect kan nagaan. Je gaat mij niet vertellen dat Pieter Loridon weet welke stoffen er in de inkt zitten van zijn vele tatoeages."

"Weloverwogen keuze"

In een nieuwe post op Instagram reageert Loridon op de heisa. Hij noemt zijn zelfbesmetting met de mildere omikronvariant een weloverwogen persoonlijke keuze. Loridon ontkent ook antivaxer te zijn. Hij twijfelt naar eigen zeggen naar aanleiding van berichten over vermeende hartkwalen na een coronaprik. 

VRT NWS ontkrachtte eind vorig jaar een aantal berichten met foute informatie over hartkwalen na vaccins. (Lees er hier meer over.)

Meest gelezen