Medewerkster kinderopvang in Meise gaat zelf kinderen halen omdat schoolbus niet rijdt

De naschoolse en vakantieopvang Pagadder in Oppem (Meise) krijgt minder dan de helft van de kinderen over de vloer omdat de schoolbus omwille van corona niet rijdt. “We krijgen het moeilijk om te overleven, want we krijgen niet genoeg coronasubsidies”, klaagt verantwoordelijke Lieve Hellinckx van Pagadder.

De naschoolse opvang Pagadder in Oppem bestaat sinds 2007. De kinderen worden normaal gebracht door de schoolbus van de gemeente Meise. Maar de schoolbus reed in 2020 een tijd niet meer en nu ook niet meer sinds oktober. “In andere gemeenten kon dit wel”, vertelt Lieve Hellinckx. “Wij hebben zelfs tijdelijk zelf een bus ingeschakeld, maar dat is financieel niet meer haalbaar. "

Dit kunnen we financieel niet blijven volhouden

Lieve Hellinckx, naschoolse opvang Pagadder Oppem

Te voet afhalen

Momenteel vangt Pagadder minder dan de helft van de kinderen op dan normaal. “We gaan de kindjes van het schooltje van Oppem te voet halen en er zijn enkele bereidwillige ouders die een aantal kindjes brengen”, zegt Lieve Hellinckx. “Zonder schoolbus kunnen we niet open blijven. Ons personeel moet betaald worden, het wordt steeds moeilijker.”

Niet genoeg compensatie

"We krijgen geen coronasubsidies van Kind en Gezin omdat het om de schoolbus gaat," zeggen ze bij Pagadder. Toch geeft Kind en Gezin wel compensatie bij afwezigheden door verplichte sluiting. Er is ook compensatie als het gaat om afwezigheden door quarantaine of isolatie of door verplicht telewerk van de ouders of de sluiting van de school van het kind dat normaal naar de opvang gaat.

We moeten absoluut vermijden om groepen te mengen

Schepen van Onderwijs Meise, Jorn Lathouwers (LB +)

Besmetting vermijden

Schepen van Onderwijs Jorn Lathouwers (LB +) zegt dat de schoolbus niet voor 7 maart zal rijden. “We moeten absoluut vermijden om groepen te mengen”, zegt de schepen. “Er zijn opnieuw veel kinderen in quarantaine, scholen en klassen mengen, is geen goed idee. We betreuren het ook, maar we gaan geen extra risico’s nemen.”

Meest gelezen