CHECK - Ja, je kan een hartspierontsteking krijgen na coronavaccin (maar dat is enorm zeldzaam)

Heel wat mensen zijn ongerust over de kans op een hartspierontsteking na vaccinatie met Moderna of Pfizer. Er duiken hier en daar ook getuigenissen op van mensen die stellen dat ze dit hebben meegemaakt. Toch is de kans op "myocarditis" door een coronavaccin zeer zeldzaam. Meer nog: je hebt er meer kans op na een natuurlijke besmetting. We leggen het uit in een korte video. 

Bekijk hier de video waarin we context geven bij de berichten op sociale media over myocarditis:

Videospeler inladen...

Een van de verhalen die erg de ronde doen op sociale media is dat van een jonge vrouw uit het Antwerpse. Ze vertelt op Instagram dat ze na haar boosterprik met het Modernavaccin een hartspierontsteking zou hebben gekregen. Het bericht is intussen terechtgekomen bij enkele tienduizenden mensen. Maar kan dat wel? Ja, maar de aandoening is erg zeldzaam. 

Mensen die het toch krijgen, genezen snel en zonder complicaties

Cardioloog Steven Droogmans (UZ Brussel)

Het Modernavaccin wordt sinds vorige maand niet meer toegediend voor de basisvaccinatie van mensen onder de 31 jaar in ons land. Het Modernavaccin verhoogt in vergelijking met het Pfizervaccin de kans op een ontsteking van de hartspier bij jonge mannen. Voor boosterprikken kan Moderna wel nog worden toegediend aan die leeftijdsgroep.

Er is inderdaad een kans op myocarditis na vaccinatie, maar die is enorm zeldzaam. Cardioloog Steven Droogmans (UZ Brussel) stelde al eerder dat we ons weinig zorgen moeten maken. "Myocarditis – een ontsteking van de hartspier – en pericarditis – een ontsteking van het hartzakje – komen zelden voor na vaccinatie. Mensen die het toch krijgen, genezen snel en zonder complicaties." De kans op een hartspierontsteking is na een coronabesmetting ook groter dan na vaccinatie

Conclusie

  • Het klopt dat je een hartspieronsteking kan krijgen na toediening van het coronavaccin, maar die kans is erg zeldzaam. Mensen die het krijgen, genezen normaal gezien snel en houden er geen complicaties aan over.
  • Je loopt meer risico op zo'n ontsteking na een coronabesmetting. 
  • We beoordelen de stelling dat je myocarditis kan krijgen na vaccinatie als eerder waar

Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS lees je in dit artikel.

Meest gelezen