Nieuwe noodkreet om quarantaineregels in scholen aan te passen: "Onhoudbaar, we zijn feitelijk scholen aan het sluiten"

Omdat soms al volledige scholen de deuren moeten sluiten en omdat vele scholen het praktisch niet meer redden om goed les te geven, vraagt de onderwijssector nog eens met aandrang om de quarantaineregels aan te passen. “Iedereen zegt wel dat onderwijs prioritair is, maar met de huidige regels zijn we in de feiten het onderwijs aan het sluiten”, zegt Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. “Het is nu afwachten of woensdag de regels worden besproken.

Door de quarantainemaatregelen moeten steeds meer scholen de deuren sluiten. Op de officiële cijfers van de Vlaamse overheid is het nog wachten tot woensdag, maar intussen blijkt uit de Teacher Tapp-bevraging van de Arteveldehogeschool bij 1.266 leerkrachten dat de scholen steeds meer onder druk komen te staan. 

Vrijdag gaf 5 procent van de bevraagde leerkrachten aan dat hun school volledig dicht was. En maar liefst de helft van de leerkrachten (49 procent) gaf aan dat er op school een of meerdere klassen volledig in quarantaine was.

Pedagoog Pedro De Bruyckere, die mee achter de bevraging zit, is voorzichtig om de precieze cijfers te extrapoleren naar het volledige Vlaamse onderwijs. Tegelijk zegt hij dat de pool van leraren die dagelijks antwoordt op de vragen vrij constant is, en dus wel een goed beeld geeft van de trends in het onderwijsveld.

Snelle stijging in secundair

De Bruyckere ziet vooral in het secundair onderwijs de cijfers snel stijgen. Waar 2 procent van de leraren in het lager onderwijs aangeven dat hun school is gesloten, is dat bij de leraren uit het middelbaar onderwijs 7 procent. 

Dezelfde trend stelt ook Stefan Grielens, directeur van het Vrij CLB Netwerk, vast.  “We zien het aantal besmettingen in de scholen eigenlijk al sterk stijgen sinds de jaarwisseling, toen de omikronvariant dominant werd. Maar een stijging zoals we die nu zien in het secundair onderwijs, zagen we niet eerder. Vooral de voorbije week zagen we een exponentiële stijging.” 

In november en december hebben we nooit zulke cijfers opgetekend.
Stefan Grielens, algemeen directeur Vrij CLB Netwerk

Grielens laat weten dat er vorige week donderdag 19.000 nieuwe besmettingen in één dag gemeten werden bij leerlingen in het vrije onderwijs in Vlaanderen, terwijl dat er dinsdag nog 12.000 waren. 

Ongeziene cijfers, zegt hij tegen Het Nieuwsblad. "In november en december hebben we nooit zulke cijfers opgetekend. Toen zaten we op weekbasis maximaal rond de 20.000. De chaos die we kennen van november wordt er nu alleen maar groter op.” 

Grielens wijst erop dat dit ook in de lijn ligt van de Sciensano-cijfers, waar bij de tieners het aantal bevestigde besmettingen de hoogste top scheert.

Om de scholen open te kunnen houden, pleitte Grielens er vorige week al voor om alleen scholieren die ziek zijn of symptomen hebben en positief testen thuis te houden en dus niet hele klassen in quarantaine te zetten en de laatste tijd dus ook steeds meer volledige scholen. 

Hij voegt er nadrukkelijk aan toe dat hij er niet voor pleit om de andere maatregelen te versoepelen en dat het belangrijk blijft om goed te ventileren, mondmaskers te dragen, de CO2 in de lucht te meten en afstand te houden. 

Lieven Boeve, de topman van het Katholiek Onderwijs, zit op dezelfde lijn als Grielens en ziet hetzelfde gebeuren. “Al sinds de kerstvakantie krijgen we signalen dat het onderwijs onder druk staat en dat het gewoon een kwestie van tijd is tot hele scholen moeten sluiten.” Iedereen zegt wel dat onderwijs prioritair is, maar met de huidige regels zijn we in de feiten het onderwijs aan het sluiten.”

Op de agenda?

Ook Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil de maatregelen opnieuw bekijken. “Hoe sneller, hoe liever”, zegt zijn woordvoerder. Weyts heeft alvast gevraagd om dit woensdag op de agenda te zetten van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid, de vergadering van de verschillende ministers van Volksgezondheid van ons land. 

Het is nu aan Waals minister van Volksgezondheid Christie Morreale (PS) om te bepalen of het punt op de agenda komt, want zij is op dit moment voorzitter van dit IMC. Haar woordvoerder kon vanochtend nog niet zeggen of dit het geval zal zijn, wel dat minister Weyts de vraag heeft gesteld.

CD&V-voorzitter Joachim Coens toonde zich gisteren nog voorstander van versoepelingen van de quarantainemaatregelen. "We hebben niet nog meer quarantaine en passen nodig, maar meer gezond verstand", aldus Coens in zijn nieuwjaarstoespraak. Coens vindt dat kinderen niet van school gehouden mogen worden "voor een verkoudheid", zoals hij de ziekte door de omikronvariant omschreef.

Nog bij CD&V, bij Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke, horen we dat de maatregelen wat hem betreft besproken kunnen worden, “zeker, gezien de situatie in het onderwijs”. Zijn woordvoerster voegt eraan toe dat er voor volgende week woensdag sowieso al een evaluatie-oefening op de agenda stond.

Scholen vragende partij

Ondertussen zijn veel schooldirecties vragende partij om de quarantainemaatregelen opnieuw te bekijken. Onder hen Siel Verbeurgt, directrice van basisschool De Trampoline in Herzele. In haar school ziet ze helaas ook een moeilijk werkbare situatie ontstaan. 

“Vorige week hadden we 30 leerlingen die niet naar school konden gaan omdat er te veel besmettingen waren in hun klas. Het ging om 7 besmette leerlingen”, zei ze vanochtend in “De ochtend” op Radio 1. “Deze week hebben we 40 leerlingen die in quarantaine moeten terwijl er maar 8 leerlingen besmet zijn.”

Dit gaat echt niet meer, zowel voor de scholen als voor de ouders.

Schooldirectrice Siel Verbeurgt

Zowel vorige week als deze week zijn er op haar school twee klassen dicht en dat vindt Verbeurgt jammer omdat er dus heel wat gezonde leerlingen niet naar de school mogen komen door de huidige maatregelen.

Volgens Verbeurgt zijn die maatregelen onhoudbaar. “Ik hoop dat men echt andere maatregelen gaat nemen en gaat kijken om het anders aan te pakken. Want op deze manier wordt het hele onderwijs onder druk gezet. Dit gaat echt niet meer, zowel voor de scholen als voor de ouders.”

Beluister hier het volledige verhaal van Siel Verbeurgt in "De ochtend" op Radio 1:

Eenzelfde geluid is te horen bij Lalynn Wadera, schepen van Onderwijs in Leuven voor Vooruit. In haar stad werd vorige week een school met 600 leerlingen volledig gesloten en ze ziet in andere scholen het aantal besmettingen en klasquarantaines ook snel toenemen. 

“Al onze scholen doen alles wat ze kunnen, maar we zien dat de realiteit de theorie inhaalt en dat er heel wat praktische bezwaren zijn bij de uitvoering ervan.” Er wordt overal heel snel geschakeld, zowel door de scholen als door de ouders, “maar de vraag is in hoeverre de situatie nog houdbaar is”, vraagt Wadera zich ook af. 

Wadera hoopt dat de ministers dit woensdag bespreken en de regels aanpassen aan de praktijk. Ze beseft dat er met heel wat zaken rekening moet worden gehouden, zoals de veiligheid van de leerlingen en de leerkrachten, maar ze hoopt dat er maatregelen komen om het onderwijs mogelijk te maken, want zoals het nu loopt, wordt het dus steeds moeilijker.

Aantal sluitingen in kinderopvang verdubbeld

Ook de kinderopvang krijgt het lastig. Uit nieuwe cijfers van Kind & Gezin blijkt dat het aantal opvanglocaties voor kleine kinderen dat de deuren moest sluiten wegens coronabesmettingen in een week tijd verdubbeld is. 

“Vorige week, was 13,3 procent van alle opvanglocaties in Vlaanderen minstens één dag gesloten, terwijl dat in de week ervoor nog 5 procent was. Een gigantische stijging”, zegt Nele Wouters van Kind & Gezin.

“Het is van 5 december geleden dat we nog zo’n hoog percentage hadden”, zegt Nele Wouters. “Toen was 12,9 procent van de opvang minstens één dag gesloten. Toen was de impact ook heel groot op de opvang en alle betrokken ouders.” Die impact is nu dus weer groot. “Daarom hopen we dat de piek nu bereikt is en dat we snel naar een daling kunnen gaan”, besluit Nele Wouters.

Meest gelezen