Copyright © 2017, ตฤณภพ ปรุงศักดิ์, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Oude stortplaats in Antwerpse haven wordt zonnepanelenpark "om 4.000 arme gezinnen van gratis stroom te voorzien"

De stad Antwerpen gaat investeren in een zonnepanelenpark om mensen die het financieel moeilijk hebben, gratis stroom te geven. "Het zal niet hun volledig verbruik dekken maar toch een aanzienlijke hulp zijn". Het zonnepanelenpark komt op de oude stortplaats Hooge Maey in de Antwerpse haven. Tegen 2023 zou het operationeel moeten zijn.

"Mensen die het financieel moeilijk hebben, huren vaak een woning en kunnen die niet isoleren omdat ze geen eigenaar zijn. Ze kunnen ook geen eigen energie opwekken met zonnepanelen, een zonneboiler of warmtepomp. Ze kunnen enkel de verwarming uitzetten, en zichzelf in de kou zetten", zegt Antwerps schepen van Sociale Zaken, Armoedebestrijding en Leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit).

"Wij, als ocmw gaan investeren in een zonnepanelenpark en de stroom die we opwekken, aan arme huishoudens leveren. Dat zal niet genoeg zijn voor hun volledige verbruik maar dat "gegeven" deel zal toch een grote hulp zijn want het wordt afgetrokken van de eindrekening die ze aan hun commerciële energieleverancier moeten betalen. Hoe groot het bedrag is dat de stad op die manier maandelijks aan de huishoudens kan geven, is nog niet exact bekend maar het zal wel een substantieel deel van hun energierekening zijn", zegt de schepen.

"De stad stapt samen met de lage inkomens mee in een "zonnecoöperatieve". Op die manier kunnen lage inkomens meegenieten van de opbrengsten van hernieuwbare energie, iets wat momenteel nog vaak voorbehouden is voor de betere middenklasse", aldus nog Meeuws.

"We hopen dat het zonnepanelenpark tegen 2023 operationeel is maar we moeten eerst nog een vergunningstraject doorlopen", zegt schepen Meeuws.

Meest gelezen