"Welkom thuis, Webb": Ruimtetelescoop James Webb aangekomen op definitieve bestemming

De James Webb-ruimtetelescoop is aangekomen in zijn uiteindelijke baan rond de zon, op anderhalf miljoen kilometer van de aarde. Van daaruit zal de telescoop verder dan ooit in het heelal kunnen kijken. Wetenschappers hopen zo meer te weten te komen over het ontstaan van het heelal en nieuwe planeten te ontdekken en te bestuderen.

Om 20 uur Belgische tijd zijn de motoren aan boord van de James Webb-ruimtetelescoop nog een laatste keer ontstoken om de telescoop naar zijn uiteindelijke bestemming te brengen: Lagrangepunt 2. Op deze plek, op anderhalf miljoen kilometer van de aarde, zijn de aantrekkingskracht van de aarde en de zon samen ongeveer gelijk aan de middelpuntvliedende kracht van de satelliet in haar baan om de zon. Daardoor kan James Webb er relatief stabiel en zonder veel energie in een baan rond de zon draaien.

"Welkom thuis, Webb", reageert Bill Nelson, directeur van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. "Proficiat aan het hele team voor het harde werk en om ervoor te zorgen dat Webb veilig is aangekomen. We zijn een stap dichter om de geheimen van het heelal te ontrafelen."

Wetenschappers hopen met de krachtige James Webb-telescoop meer te weten te komen over het ontstaan van het heelal. De telescoop is zo ontworpen dat hij het licht van de eerste sterren en sterrenstelsels moet kunnen opvangen. Maar er zijn ook instrumenten aan boord om exoplaneten (planeten die rond een andere ster dan de zon draaien, red.) te ontdekken en te bestuderen.

De James Webb-ruimtetelescoop is een maand geleden, op kerstdag, gelanceerd en is met 6,5 meter diameter de grootste telescoop in de ruimte tot nog toe. Door zijn grootte moest de telescoop opgevouwen naar de ruimte worden gestuurd. Twee weken geleden maakte NASA bekend dat het hitteschild en de grote gouden spiegel succesvol waren ontplooid.

Toch is het nog zeker 5 maanden wachten vooraleer James Webb de eerste beelden van het heelal zal maken en versturen. De komende 3 maanden moeten de instrumenten eerst nog minitieus worden afgeregeld. Daarna kunnen de eerste testen beginnen.

Meest gelezen