Sint-Agnes, Hoboken

School in Hoboken schaft uniform af: "Geeft ouders wat financiële ademruimte"

Zowel de lagere als de middelbare school van het Sint-Agnes (instituut) in Hoboken schaft vanaf volgend schooljaar het uniform af. Uniformkledij is voor vele ouders duur en de school wil het voor hen wat betaalbaarder maken . Ook hebben leerkrachten geen zin om te controleren of de kinderen het uniform dragen.

Zowel de lagere school Sint-Agnes als het middelbare Sint-Agnesinstituut in Hoboken schaft volgend schooljaar het uniform af. In het middelbaar moest enkel de eerste graad nog in donkerblauwe, zwarte of witte kleren naar school komen. In de lagere school dragen kinderen allemaal hetzelfde truitje. Qua broek of rok zijn ze vrij. Maar die kledingvoorschriften verdwijnen vanaf volgend schooljaar.

Donkerblauw is nu de hoofdkleur, maar volgend schooljaar zal er veel meer kleur te zien zijn ("Het journaal" 24/01):

Videospeler inladen...

En de scholen hebben daar zo hun redenen voor, zegt Dirk Lenaerts, directeur van het Sint-Agnes Instituut. "Uniformkledij kan best duur zijn. Nu zie je dat kleren vaak van broer op zus worden overgedragen. Dan zie je een kind met te lange of te korte mouwen in de klas zitten of met kleren die helemaal afgedragen zijn. We merken dat ouders het vaak financieel moeilijk hebben om uniformkledij te kopen. Wanneer we het uniform afschaffen, kunnen ze de kleren kopen die ze willen, aan de prijs die ze willen en dat zal het voor hen allemaal wat betaalbaarder maken."

Soms zitten kinderen met kleren in de klas die niet meer ok zijn of volledig afgedragen

Dirk Lenaerts, directeur Sint-Agnesinstituut Hoboken

"Bovendien hebben onze leerkrachten geen zin om te controleren of iedereen de kledingvoorschriften respecteert. Het is energie die ze liever in andere zaken steken." En de huidige uniformen hebben erg donkere kleuren en de school wil graag wat "vrolijker" voor de dag komen.

Is de directeur bang dat sommige ouders en kinderen, door de afschaffing van het uniform, zullen afhaken? Want een school met uniform heeft vaak een goede reputatie. "Daar ben ik absoluut niet bang voor, we hebben een bevraging gedaan bij de ouders. De uniformplicht kwam daar niet als belangrijk punt naar boven om voor onze school te kiezen", besluit directeur Dirk Lenaerts met een gerust hart.

Meest gelezen