Thuiszorgorganisatie zoekt meer dan 200 poetshulpen. "Wie wil kan meteen aan de slag, sollicitatiebrief of CV zijn niet nodig"

Zorgorganisatie i-mens heeft  in de regio Oudenaarde een grote nood aan poetshulpen, en hoopt die te vinden via een nieuwe manier van aanwerven: zonder eerst een sollicitatiegesprek te doen of een CV in te dienen. De zorgorganisatie wil zo 234 nieuwe poetshulpen in dienst nemen. Poetsen is een knelpuntberoep, er is grote nood aan werknemers in die sector.

De vraag naar poetshulpen in de regio Oudenaarde is bijzonder groot, zorgorganisatie vzw i-mens heeft er in de regio maar liefst 234 nodig. De poetshulpen kunnen aan de slag in de thuiszorg of met dienstencheques. Poetshulp is een knelpuntberoep en bedrijven doen er alles aan om medewerkers te vinden. I-mens startte vandaag daarom met een opmerkelijke aanwervingscampagne: de kandidaat-poetshulpen mogen in het kantoor in Oudenaarde hun gegevens achterlaten en hoeven geen CV in te dienen of een sollicitatiebrief te schrijven. 

“We keren de rollen om”

De zorgorganisatie merkte uit gesprekken dat een brief schrijven, een CV bezorgen en een selectieprocedure doorlopen voor veel kandidaat-werknemers een grote drempel is om te solliciteren. “Daarom besloten we om de rollen om te keren”, legt Sandra Heleyn van i-mens uit. De organisatie gaat niet via een selectie op zoek naar mensen, maar laat ze zelf komen. “We zeggen: ‘als jij onze organisatie ziet zitten, geef maar een seintje’. We noteren de naam en ze kunnen meteen een inloopstage doen, zodat ze kunnen proeven van de job.” 

Het is in de coronapandemie heel duidelijk geworden hoe belangrijk poetshulpen zijn voor ons
Sandra Heleyn, i-mens

Welk vlees in de kuip?

Als een bedrijf op die manier medewerkers aanwerft weet het niet wat voor vlees het in de kuip heeft. “Klopt,” geeft Sandra Heleyn toe, “maar dat zien we wel in de meeloopstage.” De kandidaat medewerkers kunnen met een ervaren collega meelopen. “Zo weten we of mensen voldoende technische kennis hebben of de juiste houding tegenover de klanten. Indien nodig kunnen we bijsturen.” 

Knelpuntberoep

“Het is in de coronapandemie erg duidelijk geworden hoe belangrijk die mensen zijn voor ons”, weer Sandra Heleyn. In de zorgsector zitten we echt met een krapte.” Wie graag bij de organisatie wil werken, hoeft dus geen selectie te doorlopen, we willen ‘inclusief selecteren’, zegt Sandra, dus niemand uitsluiten via een selectieprocedure. “Veel enthousiasme, veel goesting en mensen graag zien, dat is nodig.” 

Meest gelezen