Mysterieuze boeksculpturen die onbekende vrouw 10 jaar geleden in Schotland achterliet, gaan onder de hamer

Al meer dan tien jaar is Schotland in de ban van mysterieuze boeksculpturen. Een onbekende vrouw liet ze achter in bibliotheken en andere culturele gebouwen. Nu worden vijf van de papieren sculpturen geveild ten voordele van The Scottish Book Trust, een nationale instelling die literatuur, lezen en schrijven in Schotland promoot. 

Dit verhaal begint in 2011. Op de tafel van de Schotse bibliotheek voor poëzie in Edinburgh is een boek achtergelaten. Geen gewoon boek, maar een oud boek, waaruit een boom van papier groeit. Het bevat de boodschap: "We weten dat een bibliotheek zo veel meer is dan een gebouw vol boeken. Een boek is zo veel meer dan pagina's vol woorden. Dit is voor jou, als steun voor bibliotheken, boeken, woorden en ideeën."

Veel mensen komen de mysterieuze vondst bekijken en gedurende 2011 worden 10 boeken gevonden in Edinburgh. Wie ze maakt, blijft een mysterie. Het enige wat we weten is dat het rond een vrouw draait die gepassioneerd is door boeken en wil dat bibliotheken, kunstgalerijen en musea toegankelijk blijven voor iedereen. 

Op een bepaalde manier weet The Scottish Book Trust de vrouw te bereiken en de organisatie bestelt vijf nieuwe werken bij haar om in 2012 de Schotse boekenweek op te luisteren. Elk van de werken stelt een klassieker voor uit de Schotse literatuur. "Tam O'Shanter" van Robert Burns, "Whisky galore" van Compton Mackenzie, "Peter Pan" van J.M. Barrie, "Lanark" van Alasdair Gray en "Treasure Island" van Robert Louis Stevenson. 

Ook deze boeksculpturen worden verstopt in Schotland en gevonden door het publiek. The Scottish Book Trust zal die vijf boeken nu veilen en het geld gebruiken om boeken toegankelijk te houden voor iedereen. "Iedereen in Schotland moet gelijke toegang hebben tot boeken", stelt de organisatie. "Zonder boeken missen kinderen iets en we weten dat dit een levenslange impact heeft."

De artiest die de sculpturen maakte, reageert alvast enthousiast op de veiling. "Ik heb altijd gedacht dat de sculpturen een zwakke poging waren de magie die plaatsvindt als je een boek leest te verbeelden. Door ze te veilen zullen ze getransformeerd worden in echte boeken. Ik kan niet blijer zijn", meldt ze op de site van het veilingshuis Lyon & Turnbull.

Bekijk hier een filmpje van het veilinghuis waarin de sculpturen worden voorgesteld:

Meest gelezen