Voorbije jaar nog meer ontslagen in eventsector dan in "rampjaar" 2020

2020 was een rampjaar voor de eventsector, maar ook het voorbije jaar bleef de situatie kritiek. Er waren zelfs meer ontslagen, en een derde van de eventorganisaties geeft aan dat ze meer verlieslatende dan winstgevende events hebben georganiseerd in 2021. Dat blijkt uit een onderzoek van de Karel de Grote Hogeschool.

Het voorbije jaar mocht er al wat meer in de eventsector dan in 2020, maar toch was 2021 nog altijd verlieslatend voor heel wat organisaties. Dat besluit het expertisecentrum Publieke Impact van Karel de Grote Hogeschool na een bevraging van de sector. Ze namen in 2020 elk kwartaal en in 2021 in december een enquête af. Aan de laatste bevraging namen 250 bedrijven deel.

"Het was nog altijd een rampjaar voor de sector", zegt onderzoeker Joris Verhulst. "De eventbedrijven verloren meer dan 50 procent van hun omzet ten opzichte van 2019. "De steunmaatregelen zijn grotendeels weggevallen dus ze moeten openblijven ervoor zorgen dat ze hun personeel kunnen betalen. Maar ze zitten natuurlijk met die limieten, zoals het maximumaantal van 200 bezoekers. Daardoor wordt het een pak minder rendabel."

Bij de helft van de ondervraagde bedrijven zijn er mensen ontslagen

Joris Verhulst, onderzoeker KdG

"We zien ook bij de toeleveringsbedrijven zoals de cateraars en belichtingsbedrijven bijvoorbeeld, dat een op drie bij de bevraging eind december geen enkele activiteit had. En dat terwijl het eindejaar normaal een topperiode is. Maar ze blijven wel open en er blijft ook personeel rondlopen. Bij de helft van de bedrijven zijn er dan ook mensen ontslagen. Het jaar daarvoor was dat "slechts" bij 45 procent het geval. Het is dus zeker een even bedroevend jaar geweest als 2020."

Coronabarometer geeft hoop

De vraag is dan ook hoe lang de bedrijven dit nog kunnen volhouden. "Een kwart van de ondervraagde bedrijven zit nu al in financiële problemen en maar liefst 90 procent verwacht dat er dit jaar financiële problemen aankomen. De mensen zijn ook moe en hebben weinig hoop voor de toekomst, ook al hebben ze er begrip voor dat er maatregelen moeten zijn. De nieuwe coronabarometer geeft gelukkig wel wat zuurstof. We hopen dat er nu een opening is om weer aan de slag te kunnen gaan", besluit Verhulst.

Meest gelezen