usage worldwide

Voormalig paus Benedictus XVI heeft valse verklaring afgelegd in onderzoek naar seksueel misbruik in kerk

Paus emeritus Benedictus XVI heeft toegegeven dat hij een valse verklaring heeft afgelegd tijdens een onderzoek naar seksueel misbruik in de Duitse katholieke Kerk. Dat heeft zijn privésecretaris Georg Gänswein bekendgemaakt. Benedictus kwam steeds meer onder druk te staan, nadat vorige week een rapport werd gepubliceerd waarin duidelijk werd dat Benedictus tijdens zijn periode als aartsbisschop bij zeker vier gevallen van seksueel misbruik in de kerk niet heeft ingegrepen. 

Paus emeritus Benedictus XVI komt terug op zijn reactie waarin hij alle beschuldigingen over het toedekken van seksueel misbruik in de kerk heeft ontkend. De feiten kwamen vorige week aan het licht toen een Duits rapport over het misbruik in de kerk werd gepubliceerd. 

In tegenstelling tot wat Benedictus eerder beweerde, nam hij in 1980 als aartsbisschop van München en Freising wel degelijk deel aan een vergadering over een priester, die beschuldigd werd van seksueel misbruik tegen kinderen. Het was de privésecretaris van Benedictus die in een persbericht, gepubliceerd door het portaal Vatican News,  toegaf dat er eerder "fouten" waren geschreven. 

De 94-jarige voormalige paus zal op een later tijdstip een meer gedetailleerde verklaring afleggen, zei de secretaris nog. Het lezen van het rapport heeft hem vervuld met “schaamte" en "pijn over het lijden”, aldus de secretaris. Benedictus vraagt om begrip omdat het doornemen van het volledige rapport van zo'n 1.900 pagina's tijd zal vragen.

Volgens de verklaring is de fout "niet te kwader trouw ontstaan", maar "als gevolg van een fout in de redactie van zijn verklaring". Benedictus vindt dit dan ook "heel erg" en biedt zijn excuses aan.

Volgens Benedictus blijft zijn eerdere stelling wel juist, dat over de opdracht van de betrokken priester niets werd beslist tijdens die vergadering. Tijdens die vergadering werd enkel het verzoek ingewilligd om de priester "huisvesting te geven tijdens zijn therapeutische behandeling".

Rapport over seksueel misbruik in Kerk

In het rapport dat vorige week donderdag werd gepubliceerd, werd de voormalige paus bij vier gevallen van wangedrag beschuldigd. Het gaat over de periode van 1977 tot 1982 waarin Benedictus, toen nog kardinaal Joseph Ratzinger, aartsbisschop was van München en Freising. Hij zou op de hoogte zijn geweest van seksueel misbruik door geestelijken, maar niet hebben ingegrepen.

De specifieke zaak waar Benedictus zijn verklaring over wijzigt, gaat over een misbruikzaak van zo'n 40 jaar geleden waarin een priester in 1980 naar München werd verplaatst, nadat hij elders seksuele misdrijven tegen minderjarigen had gepleegd. Ratzinger had weet van de misdrijven van de priester, maar de priester mocht zijn werk verderzetten en werd niet gestraft door de kerk. 

Volgens eerdere verklaringen was Benedictus niet aanwezig tijdens de vergadering waarop de beslissing werd genomen. De onderzoekers vonden die uitleg van Benedictus erg onwaarschijnlijk. En nu komt dus ook de voormalige paus zelf terug op zijn verklaring. 

Reactie op rapport

Ook de huidige aartsbisschop van München, kardinaal Reinhard Marx, werd beschuldigd in het rapport. Hij heeft meteen na het publiceren van het rapport zijn verontschuldigingen aangeboden. 

Deze week volgt een persconferentie van het aartsbisdom van München om te reageren op het volledige rapport. Ook het Vaticaan wil eerst het rapport grondig en volledig doornemen en pas daarna reageren.

Meest gelezen