Een thermometer op de oever van de rivier de Swan in Perth.
2022 Getty Images

Zes dagen lang warmer dan 40 graden Celsius: hitterecords sneuvelen in Australische stad Perth

In Perth beleven ze al zes dagen lang temperaturen van meer dan 40 graden Celsius. Nooit eerder was het zo lang zo warm in de Australische stad. Deze week wordt het wat koeler, maar voor volgend weekend worden alweer gelijkaardige temperaturen verwacht.

Terwijl het in België miezert, is het op het zuidelijk halfrond volop zomer. In Australië is het de warmste periode van het jaar, maar de temperaturen die het land momenteel teisteren, zijn zelfs voor januari ongezien.

In de stad Perth, in het westen van Australië, werd het zondag 40,1 graden Celsius. Het was de zesde opeenvolgende dag dat het kwik er boven de 40 graden Celsius steeg. Het vorige record stond op vier opeenvolgende dagen. De laatste keer dat dat gebeurde, was vorig jaar. 

Het record van opeenvolgende hittedagen is niet het enige hitterecord dat deze zomer sneuvelt in Perth. Over de hele zomer bekeken is het er nu al 11 dagen meer dan 40 graden Celsius geweest. Sinds het begin van de metingen in 1910 is dat nog nooit gebeurd. Het vorige record, zeven dagen in een volledig seizoen, werd bereikt in de zomers van 2006-2007, 2015-2016 en 2019-2020.

Duidelijke trend

Robert Lawry, hydroloog aan het Bureau voor Meteorologie, noemde die opeenvolging van recordzomers in de krant The Guardian "een vrij duidelijke trend". "Ze hebben allemaal plaatsgevonden in de voorbije twintig jaar". Hij wijt de stijgende kans op hoge temperaturen aan de klimaatverandering.

Een schuilhokje met afdak voor toeristen in Onslow, Australië. Deze zomer steeg het kwik er al tot 50,7 graden Celsius, een evenaring van de hoogste temperatuur ooit gemeten in Australië.
usage worldwide

Overigens krijgt heel West-Australië het hard te verduren. In de kuststad Geraldton werd het al vijf dagen lang meer dan 43 graden Celsius, en in het dorp Carnarvon werd zelfs 45 graden gemeten. Het werd deze zomer ook al op drie plekken in het land warmer dan 50 graden Celsius, terwijl dat voordien nog maar drie keer gebeurd was sinds het begin van de metingen - waarvan twee keer twee dagen na elkaar tijdens een hittegolf in 1960. 

Hoogste temperatuur ooit gemeten

Op de luchthaven van het plaatsje Onslow werd het dan weer 50,7 graden Celsius, een evenaring van de hoogste temperatuur die ooit in Australië werd gemeten.

Deze week wordt het koeler in Perth, met temperaturen iets boven de 30 graden Celsius. Maar voor volgend weekend worden er alweer temperaturen in de buurt van de 40 verwacht.

Meest gelezen