(c) Leen de Smedt

Aalst krijgt eerste "smuljungle" van Vlaanderen: "Mensen moeten weer voeling krijgen met de natuur"

In Aalst gaat de vzw bARK.today een smuljungle aanleggen. Dat is een soort voedselbos, met bomen en struiken waar vruchten aanhangen. Het bos komt aan Sint-Job op de plaats waar vroeger een rusthuis was, op een terrein van iets meer dan een halve hectare. De vzw hoopt zoveel mogelijk mensen uit Aalst te kunnen betrekken bij haar project. 

De plaats waar vroeger een rusthuis was, staat nu al een tijd leeg, het is een stuk braakliggend terrein. Initiatiefneemster Trees De Bruyne trok haar stoute schoenen aan en vroeg aan de stad of ze het terrein kunnen gebruiken voor de eerste smuljungle in Vlaanderen. De stad stemde toe en geeft het stuk grond in bruikleen. Dé kans voor De Bruyne en haar team om er een voedselbos aan te leggen: "Je moet het zien als een soort lasagne van 7 lagen struiken, planten en bomen die een zegen zijn voor de biodiversiteit", legt Trees uit. 

Voor we aan de slag gaan met het voedselbos, willen we leren en verkennen

Trees De Bruyne, initiatiefneemster Smuljungle

Het eerste doel is om zoveel mogelijk mensen te sprokkelen die goesting hebben om het voedselbos aan te leggen. Maar het wordt wel geen klassiek voedselbos, zegt ze: "Na onderzoek blijkt dat we de verbinding met de natuur kwijt zijn. Als we zorg willen dragen voor onze natuur, moeten we eerst die verbinding terug activeren." Daarom gaat het team, met alle vrijwilligers die er willen bijkomen, eerst leren en verkennen. "Leren wat er vroeger was, welke geschiedenis er achter de plaats zit. Leren welke gerechten we kunnen koken met alles uit een voedselbos. En andere bossen bezoeken. Dan pas gaan we met het team bespreken wat we er gaan mee doen." 

Niet omwoelen

Op 3 februari komt er een eerste online bijeenkomst met alle geïnteresseerden, om kennis te delen. Bedoeling is om tegen oktober of november aan de slag te gaan. Belangrijk daarbij is dat de grond blijft zoals hij is, dat hij niet omgewoeld wordt. "Dat is het grote verschil met een moestuin. Daar moet je grond op een jaar tijd je groenten groot maken. Hier gaan we niet graven, maar plukken", legt Trees uit. het voedselbos moet ook een open bos worden, voor iedereen. "We willen de mensen leren proeven. Dus stellen we het open, zodat toevallige passanten ook kunnen proeven", besluit Trees De Bruyne. 

kasto80

Meest gelezen