Afvalboot in Antwerpse stadsdokken verzamelde op een jaar tijd 9 ton drijvend afval 

De speciale afvalboot die de stad Antwerpen sinds een jaar in verschillende dokken op het Eilandje inzet, heeft al 9 ton drijvend afval opgeruimd. De boot kan daarnaast ook olievervuiling aanpakken.

De boot wordt ingezet in de zogeheten historische stadshaven. Het gaat om het Kattendijkdok, het Asiadok, het Kempisch dok, het Bonapartedok en het Willemdok. Die liggen op het Eilandje in het noorden van de stad. De boot kan afval dat samenkomt in de hoeken van de dokken verwijderen. Het gaat dan om drijvend afval, zoals plastic flessen en zakken.

Stofzuiger

Dankzij de boot zien de dokken er nu veel properder uit, volgens burgemeester Bart De Wever (N-VA). Hij wordt ook ingezet bij evenementen. "Wij verwachten bijvoorbeeld dit jaar de Tall Ships Race. Dan heb je gewoon zo'n vaartuig nodig om de rommel van de mensen op te ruimen. De wind zorgt ervoor dat afval in onze dokken samendrijft. Dat geeft een heel slordige aanblik. Dit vaartuig is eigenlijk een varende stofzuiger. We zijn heel blij dat we die hebben. Private partners, zoals de jachthaven, kunnen hem ook huren om bij hen de boel op te kuisen."

De boot werd vorig jaar 100 keer ingezet. Er is dus volgens burgemeester De Wever niet meteen een tweede nodig. 

Meest gelezen