Thomas M. Barwick INC

Bedrijven lopen leeg door corona en quarantaines: "Het is echt op het randje, noodplan van regering moet er nu komen"

Uitval door ziekte, quarantaine of om kinderen in isolatie of quarantaine op te vangen: niet alleen de scholen worstelen ermee. De omikrongolf houdt op dat vlak ook lelijk huis in de bedrijfswereld. In maar liefst 3 op de 4 bedrijven begint de personeeluitval op de activiteiten of productie te wegen. De oproep daar is duidelijk: hoog tijd voor een noodplan van de regering.

Dat het water de scholen aan de lippen staat, mag intussen wel alom bekend zijn. Maar ook in andere sectoren is het door de omikrongolf intussen roeien met de riemen die ze hebben. In de ziekenhuizen en woonzorgcentra uiteraard, die intussen ook zelf soms met een personeelsuitval tussen de 10 en de 25 procent kampen. Ofwel gaat het om mensen die zelf besmet zijn, ofwel om quarantaines of om opvang van kinderen van wie de klas dicht moet.

Zelfs de politie heeft er last van. In Tongeren bijvoorbeeld zal het wijkkantoor in het Praetorium deze week gesloten blijven, zo meldt Radio 2 Limburg. Dat omdat veel politiemensen momenteel thuis in quarantaine zitten. Daardoor werd het moeilijk om elke namiddag iemand uit het korps vrij te maken om het kantoor te bemannen. 

En ook de bedrijfswereld deelt nu serieus in de klappen. Bij bouwbedrijf Tectum Group in Genk moest gisteren liefst 10 procent van de medewerkers in de loop van de dag onverwacht naar huis omdat de kinderen moesten opgehaald worden op school. Onhoudbaar, zegt directeur Rudy Evens. "Daar zijn ook mensen bij die absoluut niet van thuis uit kunnen werken of die hadden afgesproken om op kantoor te zijn die dagen. Dat is een rem op de continuïteit van onze bedrijfsvoering."

Ondernemers zijn aan noodplannen aan het werken en aan het kijken hoe ze die productie toch nog kunnen heroriënteren. Dat is een huzarenstukje

VBO-topman Pieter Timmermans

Bij het bedrijf Sioen in het West-Vlaamse Ardooie, dat onder meer technisch textiel produceert, is op sommige dagen tot een kwart van het personeel thuis door ziekte, quarantaine of isolatie. "Dat vraagt van onze productiemanagers en medewerkers een zeer grote flexibiliteit", zegt personeelsverantwoordelijke Wout Verbeke. "Iedere dag starten we met het schuiven met mensen, kijken naar werkposten, wie is aanwezig, wie niet.  Het is een constante puzzel die we vandaag nog gelegd krijgen, maar het is een hels karwei. En het wordt alsmaar moeilijker."

Audi Vorst liet maandag zelfs weten dat de fabriek de hele week dicht gaat, omdat er te veel coronabesmettingen zijn.

Verslechtering

Maar liefst 3 op de 4 bedrijven in ons land ondervinden momenteel een negatieve impact van de uitval op hun productie of activiteit, zo leert een bevraging van werkgeversorganisatie VBO. "Je ziet echt dag na dag het aantal uitvallende medewerkers stijgen", vertelde VBO-topman Pieter Timmermans in "De ochtend" op Radio 1. "Hoedje af voor de ondernemers en de medewerkers die er toch nog zijn. Zij zijn aan noodplannen aan het werken en aan het kijken hoe ze die productie toch nog kunnen heroriënteren. Dat is een huzarenstukje."

Met name bij productiebedrijven in onder meer technologiesector en de voeding is de impact groot. Technologiefederatie Agoria spreekt nu al van een personeelsuitval van 6 procent, "en we verwachten dat dat deze week nog zal toenemen". 

In de voedingssector is vandaag al gemiddeld 9,4 procent van het personeel onbeschikbaar. Bij bijna de helft van de bedrijven ligt dat cijfer zelfs al boven de 10 procent. "7 op de 10 bedrijven zien de situatie momenteel alleen maar verslechteren", weet woordvoerder Nicholas Courant van sectorfederatie Fevia. "We krijgen signalen dat het nu echt wel op het randje is momenteel."

Herbeluister hier het gesprek met Pieter Timmermans in "De ochtend" op Radio 1:

Bij de de kmo's lijdt momenteel 1 op de 3 bedrijven omzetverlies door personeelsuitval, zo leert een recente bevraging van Unizo. De helft van de kmo's moet momenteel personeel missen. Twee op de drie ondernemers ondervinden bovendien onrechtstreeks hinder omdat de bedrijven waar ze mee samenwerken met personeelstekorten kampen.

Nood-KB

Als je aan de werkgevers vraagt wat er dan moet gebeuren, is de stelling redelijk eensluidend: een tijdelijk nood-KB (Koninklijk Besluit) van de regering, waarmee ondernemers de komende weken flexibeler acute personeelsuitval kunnen aanpakken. Vorige week al sloten werkgevers en vakbonden - de socialistische vakbond uitgezonderd - daarover een akkoord. Het is nu aan de federale regering, met name aan minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) om een definitieve regeling uit te werken.

"We hebben daarover nodeloos lang onderhandeld", stelde Timmermans vanochtend. "Het doel was gewoon om een palet aan maatregelen aan te bieden waaruit bedrijven kunnen putten als het nodig is. Zo zouden ze flexibeler kunnen inspelen op die noodsituatie."

Bekijk hier het verslag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

In de praktijk gaat het vooral om het flexibeler inzetten van interims, jobstudenten of mensen in landingsbanen. Bij Unizo en Fevia willen ze ook de mogelijkheden van flexi-jobbers tijdelijk verbreden. 

"Het gaat maar om een periode van 3 tot 5 weken, tot eind februari, waarin we heel soepel moeten kunnen schakelen", benadrukt Timmermans. "Het heeft dus geen zin om daar nog weken over te palaveren. Als men blijft talmen, moeten productiebedrijven dicht en moeten mensen weer op tijdelijke werkloosheid. Laat ons voor 1 keer eens gewoon pragmatisch zijn en snel handelen."

Minister Crevits roept jobstudenten op om handje toe te steken

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) roept jongeren op om zich na de examens te melden voor een job als jobstudent. Om de huidige krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken, moeten we verder durven kijken dan de klassieke doelgroepen, zegt ze. En dan kan de poel van 270.000 studenten in het hoger onderwijs ook interessant zijn.

In samenwerking met de VDAB lanceert ze daarom een campagne om de voordelen van vakantiejobs of weekendwerk aan te prijzen. En ook aan haar federale collega Dermagne doet ze een oproep: "Uitzonderijke tijden vragen uitzonderlijke maatregelen. Ik roep mijn collega’s dan ook op mogelijke drempels voor studentenwerk zo veel mogelijk weg te werken, zeker al voor het eerste kwartaal van 2022 en zo snel mogelijk het akkoord van de sociale partners om het urencontingent dat vrijgesteld is van sociale bijdrage tijdelijk uit te breiden, uit te voeren."

Meest gelezen