Bever knaagt verder aan boom in Halve Maan Diest, die dreigt om te vallen

In het provinciaal domein Halve Maan in Diest dreigt een boom om te vallen. De schuldige is... een bever. Die was al beginnen te knagen in december, maar hij is teruggekeerd. En nu moet de stabiliteit van de boom in de gaten gehouden worden, want de boom staat net naast een wandelpad.

Begin december had een bever al eens aan de boom geknaagd in de Halve Maan in Diest, maar de bever is teruggekeerd om verder te knagen. “Het is moeilijk in te schatten wat de bever nog gaat doen”, zegt Erik Spiessens van het Webbekoms Broek in Diest. “Hij is al sinds december aan de boom aan het knagen. Hij doet dat niet elke dag, maar af en toe als hij zin heeft, knaagt hij verder. Nu zijn we wel verrast dat die boom al zo ver is afgeknaagd.”

De bever zal nu nadenken hoe hij de boom het liefst laat vallen
Eric Spiessens, Webbekomsbroek Diest

De afgeknaagde boom staat net naast een wandelpad, dus moet er in het oog gehouden worden dat de boom niet omvalt en passanten verwondt. “De bever is een nachtdier, dus die knaagt ’s nachts. De kans dat de boom overdag op iemand zal vallen, is dus eerder klein. De bever zal nu gaan nadenken hoe hij de boom wil laten vallen, dat doet hij het liefst in het water. De bever voelt zich als een vis in het water en kan dan de kleine takjes eraf knagen. Als er gevaar is, is hij ook meteen weg. Als de boom daarentegen op het pad zou liggen, dan moet hij op het pad takjes gaan afknagen en is hij een mogelijke prooi voor roofdieren.”

Lees verder onder de foto.

De afgeknaagde boom

Beschermde diersoort

In 2016 zijn de bevers voor het eerst gespot in de Demer in Diest, vlakbij de Halve Maan en het Webbekomsbroek. Daar kan hij verder kweken, want de bever is een beschermd dier en wordt daarom met rust gelaten. “De bevers hebben jongen gekregen en breiden zich uit. Nu het water ook zo hoog staat, kunnen de bevers makkelijk aan de bomen geraken. Als het water weer zakt, is de locatie misschien niet meer zo ideaal voor de bever en trekt hij weer weg”, zegt Eric Spiessens.

Nu zondag kan je deelnemen aan een beverwandeling in en rond het Webbekoms Broek in Diest. 

Meest gelezen