Steeds meer covidbedden bezet door mensen die oorspronkelijk om andere redenen in ziekenhuis werden opgenomen

Steeds meer covidbedden in onze ziekenhuizen worden ingenomen door mensen die eigenlijk om een andere reden in het ziekenhuis terecht kwamen. Het gaat dan bijvoorbeeld over mensen die met een beenbreuk of hartproblemen op de spoedafdeling belanden, maar die na een coronatest ook besmet blijken te zijn met het coronavirus. Dat creëert extra druk op de ziekenhuizen, die al geconfronteerd worden met een enorme personeelsuitval.

Er liggen op dit moment twee categorieën covidpatiënten in onze ziekenhuizen. Een eerste categorie zijn mensen die opgenomen werden voor een besmetting met het coronavirus, in de tweede categorie zitten mensen die oorspronkelijk werden opgenomen voor andere zaken, zoals beenbreuken of hartproblemen, maar die na opname in het ziekenhuis ook met covid blijken besmet te zijn.

"Het aandeel van die tweede categorie mensen wordt steeds groter", zegt viroloog Steven Van Gucht tijdens VRT NWS LIVE over de situatie in de ziekenhuizen:

Videospeler inladen...

"In onze dagrapporten hebben het wij enkel over patiënten die opgenomen worden in het ziekenhuis voor covid", zegt Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano tijdens VRT NWS LIVE. "Vandaag waren dat 400 mensen, de afgelopen week ging het gemiddeld om zo'n 300 mensen per dag." Maar er is nog een andere categorie covidpatiënten: Het gaat om mensen die voor een andere problematiek worden opgenomen in het ziekenhuis, maar na een coronatest ook positief blijken te zijn. 

Van Gucht ziet een duidelijke stijging in die tweede categorie patiënten: "Vorige week werden gemiddeld ongeveer 200 mensen per dag opgenomen op covidafdelingen voor een covidproblematiek, maar nog eens 150 mensen per dag bleken na een test ook positief te zijn." Ondertussen zou de verhouding tussen de twee categorieën ongeveer gelijk zijn.

Marc Noppen, directeur van het UZ van Brussel bevestigt die vaststelling: "Wij hebben op dit moment 75 covidpatiënten en grofweg de helft daarvan zijn mensen die om andere redenen dan een covidproblematiek het ziekenhuis binnenkwamen."

Videospeler inladen...

Noppen benadrukt dat het voor een ziekenhuis eigenlijk niet veel uitmaakt hoe covidpatiënten er precies terecht komen: "De sanitaire behandeling blijft voor al deze patiënten dezelfde en dat verhoogt natuurlijk de druk op het ziekenhuis."

10 tot 12 procent van het personeel afwezig

Die extra druk kunnen ziekenhuizen op dit moment natuurlijk missen als kiespijn. Uit een interne bevraging van koepelorganisatie Zorgnet-Icuro bij de Belgische ziekenhuizen blijkt dat in de eerste twee weken van januari maar liefst 10 tot 12 procent van het ziekenhuispersoneel afwezig was.

"Het probleem heeft zich verlegd van de afdeling intensieve zorgen naar het personeelsbestand", aldus Noppen. "En dat probleem begint stilaan grote proporties aan te nemen: In ons ziekenhuis kunnen dagelijks zo'n 110 verpleegkundigen niet komen werken, dat zijn ongeveer 6 verpleegafdelingen. Helaas heeft dat ook impact op de niet-covidzorg, zo moeten wij bijvoorbeeld bepaalde operatiekwartieren sluiten door een personeelstekort."

Ook het universitair ziekenhuis van Antwerpen ziet steeds meer personeel uitvallen. "Wij testen dagelijks meer dan 100 personeelsleden en ongeveer 20 procent daarvan test vandaag positief", aldus Guy Hans, medisch directeur van het UZA. 

Meest gelezen