Coronablog - Popzanger Elton John besmet, vaccinatie- of herstelbewijs nodig voor skireis met Kazou

De Britse popzanger Elton John heeft positief getest op het coronavirus en moet twee concerten in de VS annuleren. Wie met jeugdorganisatie Kazou op skireis wil, zal een vaccinatie- of herstelcertificaat nodig hebben. Intussen blijft het aantal besmettingen oplopen: gemiddeld worden nu elke dag 47.606 besmettingen geregistreerd. Volg de belangrijkste ontwikkelingen in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

3.200 jongeren die gaan skiën met Kazou hebben vaccinatie- of herstelcertificaat nodig

Tijdens de krokusvakantie willen 3.192 jongeren en 452 vrijwilligers op skivakantie gaan met Kazou, de jeugddienst van de Christelijke Mutualiteit (CM). Omdat niet alle landen dezelfde regels hanteren rond coronacertificaten heeft Kazou beslist dat wie meereist een geldig vaccinatie- of herstelcertificaat nodig heeft. Da meldt de jeugddienst in een persbericht.

"Het is voor ons organisatorisch onhaalbaar om via testen ter plaatse tijdens je buitenlandse vakantie je CST geldig te houden", zegt Seppe Van Pottelbergh van Kazou. "Kazou kiest daarom resoluut voor een 2G-regel: een geldig vaccinatie- of herstelcertificaat, en dus niet via test(s). Dit wil zeggen dat je op onze vakanties een coronapaspoort nodig hebt."

Elton John test positief op corona en annuleert twee concerten

Het Britse popicoon Elton John heeft positief getest op het coronavirus en moet daarom twee concerten in de VS annuleren. Dat meldt hij op zijn Instagram-account. De concerten zouden dinsdag en woensdag plaatsvinden in Dallas. 

"Ik ben besmet met COVID en ik moet dus mijn optredens in Dallas verplaatsen", aldus de 74-jarige zanger. "Gelukkig ben ik volledig gevaccineerd en heb ik een booster gehad, en heb ik slechts milde symptomen." 

De excentrieke superster was in 2018 begonnen aan zijn afscheidstournee met de naam "Farewell Yellow Brick Road". Hij had in drie jaar tijd 300 concerten wereldwijd gepland, maar de planning is overhoop gegooid door de coronapandemie.

In oktober 2021 moest de zanger zijn tournee ook nog eens met drie maanden uitstellen wegens een heupoperatie. Ook zijn twee uitverkochte shows in Sportpaleis Antwerpen, oorspronkelijk gepland op 16 en 17 oktober 2021, zijn daarom verplaatst naar 27 en 28 mei 2023.

Voor het eerst meer dan een half miljoen nieuwe besmettingen in Frankrijk

In Frankrijk zijn voor het eerst sinds de uitbraak van de coronapandemie meer dan een half miljoen nieuwe gevallen op een dag geregistreerd. Dat melden verschillende Franse media op basis van de officiële cijfers.

Op een dag tijd kwamen er 501.635 nieuwe infecties bij. "Nooit gezien", meldt nieuwszender BFMTV. Het gemiddelde van de voorbije week bedroeg 366.179 per dag.

Met 30.189 nieuwe ziekenhuisopnames zit ook dit cijfer in stijgende lijn. Het is het hoogste sinds eind april 2021 Van die nieuwe patiënten liggen er 3.741 in de intensieve zorg. Dat is een daling met vier procent op een week tijd.

Op een dag tijd zijn er ook 364 mensen aan COVID-19 overleden. 

Fonck (CDH) "met afschuw vervuld" over VB-vergelijking tussen coronapas en jodenster

Kamerlid Catherine Fonck (CDH) is niet te spreken over een vergelijking die haar Vlaams Belang-collega Dominiek Sneppe vandaag heeft gemaakt tussen de coronapas en de jodenster. "Ik ben helemaal vervuld met afschuw", twittert Fonck. 

Ze vindt dergelijke vergelijking onrespectvol tegenover wat veel joden tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Bovendien is het volgens haar een ontkenning dat het vaccin veel doden heeft kunnen vermijden.

De vergelijking tussen de coronapas en de jodenster is al vaker gemaakt tijdens coronabetogingen.

Net in de week waarin het parlement de Internationale Dag voor de Herdenking van de Holocaust in ere houdt, zijn dergelijke uitspraken des te pijnlijker", reageert N-VA-Kamerlid Michael Freilich. "Mijn eigen familie werd in Antwerpen en Brussel tijdens de oorlog gedwongen om een gele ster te dragen. Voor mij is dat een symbool van vervolging, rassenhaat en uiteindelijk genocide. Ik zou het dan ook waarderen dat we geen parallellen trekken en dat mevrouw Sneppe zich beter informeert."

Directeur "De Brakke Grond" in Amsterdam: "Dubbel gevoel maar blijdschap overheerst"

Hoe wordt er in de Nederlandse cultuurwereld gereageerd op de versoepelingen die door de regering zijn aangekondigd? "Het is een dubbel gevoel maar de blijdschap overheerst dat we weer aan de slag kunnen, dat we terug publiek kunnen ontvangen en dat makers hun werk weer kunnen voorstellen", reageert Bart Govaert bij VRT NWS. Govaert is directeur van het Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, in Amsterdam.

In principe kan de cultuursector open vanaf morgen, maar dat zal niet gelden voor De Brakke Grond. "Omwille van de programmatie is het voor ons onmogelijk om morgen weer op te starten", zegt Govaert. Hij moet nog afspraken met de artiesten maken, het publiek laten ween da het cultuurhuis weer open is en dan moet alles productioneel nog op orde komen. Daarvoor denkt hij enkele dagen nodig te hebben.  

Bijna 3.500 inbreuken op telewerkregels afgelopen jaar

De federale inspectiediensten hebben het afgelopen jaar bijna 3.500 inbreuken op de telewerkregels vastgesteld, goed voor 7 procent van de gecontroleerde werkgevers. Dat heeft minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) gezegd in de Kamer.

Tussen 2 januari 2021 en 2 januari 2022 zijn in totaal 48.719 werkgevers gecontroleerd. Van hen waren er 3.422 in overtreding. In 3.039 gevallen leidde dat tot een waarschuwing, maar er werden ook 172 boetes uitgedeeld. In 7 gevallen werden de activiteiten zelfs stopgezet. 

Vandenbroucke: "Barometer geldt in principe tot eind juni"

De coronabarometer die vrijdag groen licht kreeg zal in principe tot eind juni gelden, al kan hij ook vroeger worden ingetrokken in functie van evaluaties die intussen plaatsvinden. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) verklaard in de Kamer.

Het Overlegcomité raakte het vorige week eens over de coronabarometer. Die moet meer transparantie en een grotere voorspelbaarheid mogelijk maken in het beheer van de crisis. De tool treedt vrijdag in voege, maar intussen rijzen al vragen over wanneer hij afloopt. 

"Het Overlegcomité heeft gezegd dat de barometer het moet toelaten tot eind juni te gaan", antwoordde de minister tijdens een minidebat in de bevoegde Kamercommissie. Hij zou vroeger kunnen worden ingetrokken, maar dat is afhankelijk van evaluaties door het Overlegcomité. Vandenbroucke benadrukte dat de barometer dient voor de strijd tegen het coronavirus en niet voor eender welk virus.

Nochtans verwacht viroloog Steven Van Gucht veel heil van de coronabarometer. "Die gaat heel nuttig zijn in het najaar en tijdens de winter", zei hij gisteren nog.

Personeelsuitval in Limburgse ziekenhuizen: Ziekenhuis Oost-Limburg sluit 20 procent van de bedden

De Limburgse ziekenhuizen krijgen het steeds moeilijker omdat er veel personeel uitvalt, omdat ze zelf ziek zijn of in quarantaine zitten. In het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk en Maaseik gaat daardoor vanaf morgen 20 procent van de bedden dicht. In het Noorderhart ziekenhuis in Pelt moeten er 40 bedden dicht. Lees hier meer: 

Ook De Lijn moet ritten schrappen

Na de NMBS moet nu ook De Lijn haar dienstverlening aanpassen. Veel chauffeurs van trams of bussen zijn besmet met het coronavirus of zitten in quarantaine. Het gaat om gemiddeld zo'n 13% procent van de chauffeurs. Daardoor moeten sommige geplande ritten geschrapt worden.

Op dit moment is dat vooral merkbaar in de regio Leuven en bij het tramverkeer in Antwerpen. Maar De Lijn benadrukt dat de situatie snel kan veranderen en raadt reizigers dan ook aan om zo kort mogelijk voor vertrek de ritteninfo te checken via de website of app of op de borden aan de haltes. 

Meest gelezen