CHRIS BOSSELOO

Diest schrapt alle carnavalsactiviteiten, behalve stoet;  Halle beslist begin februari definitief

In Diest worden door de coronamaatregelen heel wat carnavalsactiviteiten geschrapt, zoals het Prinsenbal en het Kindercarnaval. Maar toch hoopt de carnavalsvereniging dat de stoet, begin april, wél kan doorgaan. In Halle wachten ze nog even met een definitieve beslissing. 

Al een halve eeuw is Diest Carnaval een gevestigde waarde en een jaarlijks feest voor de Diestenaars en de talrijke carnavalsverenigingen. Maar voor het derde jaar op rij dreigt corona roet in het eten te gooien. In 2020 en 2021 werd de Diestse carnavalstoet al geschrapt, dit jaar is het voorlopig nog onduidelijk. Al worden wel enkele andere carnavalsactiviteiten geschrapt zoals het Prinsenbal, het Kindercarnavalbal, de Kindercarnavalstoet, de popverbranding en de Zotte Nacht.  

“Door de huidige coronamaatregelen kunnen we die activiteiten niet laten doorgaan”, zegt Niko Tuerlinckx, voorzitter van de Gilde Van Tielebuis Diest. “Carnaval vieren op halve capaciteit met overal controle, dat is voor ons onmogelijk. Al onze bronnen van inkomsten zijn geannuleerd en dat is voor een carnavalsvereniging dramatisch.”

Carnavalstoet?

Het enige wat voorlopig wel nog kan doorgaan is de Carnavalstoet op 3 april van dit jaar. “De inschrijvingen van de groepen lopen nog en we houden het nauwlettend in de gaten. We gaan samen met het stadsbestuur bekijken wat er mogelijk is en op welke manier. Maar tot op heden zal de carnavalstoet wel plaatsvinden", aldus Niko Tuerlinckx.

Halle wacht nog even

"De voorbereidingen gaan door alsof het carnaval doorgaat", zegt burgemeester Marc Snoeck (Vooruit) van Halle. De definitieve beslissing zou normaal gezien deze week gevallen zijn, maar ze wordt nog een weekje uitgesteld. "Het is een moeilijk verhaal", zegt Snoeck. "De besmettingscijfers gaan nog fors de hoogte in. Maar er zijn ook signalen dat de druk op de ziekenhuizen voorlopig niet evenredig stijgt." 

De opdracht voor alle betrokkenen luidt dan ook als volgt: "Werk gewoon verder alsof Carnaval Halle zal doorgaan. Als we dan toch moeten beslissen dat carnaval niet doorgaat is het eenvoudiger om alles af te blazen dan omgekeerd", legt de burgemeester uit. In februari is er een nieuw overleg gepland, maar of dat dan de knoop wordt doorgehakt wil Snoeck niet zeggen. "We laten ons niet opjagen. We hebben geen glazen bol en moeten kijken hoe de situatie evolueert. Maar één ding staat al vast: het feest zal maar drie dagen duren. Een vierde dag, om de horeca te steunen, komt er niet", aldus de burgemeester. 

Meest gelezen