NICOLAS MAETERLINCK

Ex-NAVO-baas Willy Claes over Oekraïne: "Erg bezorgd, kan snel escaleren nu"

Het conflict tussen Rusland en de NAVO, met Oekraïne als twistpunt, kan bij de minste vonk escaleren. Dat denkt de voormalige secretaris-generaal van de NAVO Willy Claes. Hij toont zich erg bezorgd over de ontwikkelingen en hekelt ook het gebrek aan eensgezindheid binnen Europa.

De tijd van de gebruikelijke diplomatieke spelletjes en woordenwisselingen lijkt voorbij. Aan Russische zijde van de grens met Oekraïne verzamelen zich duizenden Russische soldaten. De militaire opbouw wijst op een mogelijke inval en wordt zo ook geïnterpreteerd door de NAVO-landen. Oud-secretaris-generaal van de NAVO Willy Claes ziet het met lede ogen aan: “Een vergissing of een fout kan de hele regio in vlam zetten. We zitten plots echt met een militaire logica waarin Rusland honderdduizend soldaten gevechtsklaar maakt aan de grens. Ik ben daar zeer bezorgd over.”

De spanning is dus te snijden en het conflict de-escaleren wordt moeilijk zegt Claes: “De NAVO kan dit ook niet zomaar laten passeren. Het punt is dat Oekraïne een soeverein land is en zelf autonoom beslissingen mag nemen. Dat moet ook voor de Russische president Poetin duidelijk zijn en dat moet de NAVO ook duidelijk laten weten.” 

Maar zo ziet Poetin het conflict niet want het wil Oekraïne kost wat kost terug binnen Russische invloedssfeer brengen en dan is elke toenadering van Oekraïne tot de NAVO een bedreiging. Maar er speelt meer zegt Claes: “Poetin vindt het uiteenvallen van de USSR de grootste flater van de 20e eeuw. Hij wil die rechtzetten en hij wil op hetzelfde moment een buitenlands succes boeken om de aandacht af te leiden van de vele binnenlandse problemen. Maar dat succes mogen we hem niet gunnen.”

Schaak

Toch lijkt het erop dat Poetin het geopolitieke schaakspel beter speelt dan de Europese leiders. “Maar dat is omdat Europa niet eensgezind optreedt en communiceert. Er wordt gesproken over straffe sancties maar als puntje bij paaltje komt zijn er toch landen die bijvoorbeeld hun gasleveringen door Rusland niet op het spel willen zetten. Daar lacht iemand als Poetin dan ook mee. Europa speelt op diplomatiek vlak geen rol van betekenis. Het zal van de USA en van Joe Biden moeten komen.”

Meest gelezen