Foto Radio 2

Gent plant eerste van 41 toekomstbomen: "Hij krijgt de ruimte om heel oud te worden"

De stad Gent plantte samen met het Gents Milieufront de eerste van 41 toekomstbomen aan. Het is een wintereik die op een grasveld staat in de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham. De bedoeling van een toekomstboom is dat hij heel oud kan worden op die bepaalde plaats. 

Thijs Michiels van het Gents Milieufront is enthousiast over de eerste toekomstboom in Gent. Hij staat op het grasveld tussen de Stokerijstraat en de Désiré Fiévéstraat in de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham. Een gemiddelde stadsboom wordt 30 jaar oud weet Michiels. Deze boom heeft de bedoeling om veel ouder te worden. "Toekomstbomen krijgen de ruimte om heel oud te worden. Ze kunnen op mooie plaatsen in de stad geplant worden."

Niet zomaar bomen

Toekomstbomen kunnen niet zomaar overal staan. Ze moeten boven en onder de grond voldoende ruimte hebben om te groeien. Ze moeten ook oud kunnen worden. "Deze is een wintereik. Hij is aangepast aan de ruimte, aan de grond die hij krijgt én aan de klimaatverandering en weersomstandigheden in een stad zoals droogte en hitte."

Gentenaars kozen zelf de plek voor hun boom

"Dit jaar komen er 41 toekomstbomen in Gent", zegt Michiels. De komende 3 jaar moeten er op 27 plaatsen nog eens 38 bijkomen. De groendienst van de stad plant ze. De Gentenaars zelf kozen de plaatsen. "De Gentenaars hebben vorig jaar een plaats mogen voorstellen. We kregen 150 suggesties. Samen met de groendienst hebben we die gecontroleerd en er 38 over gehouden." Heel binnenkort wordt de tweede boom geplant, die komt aan de Watersportbaan. 

Meest gelezen